Министър Денков стресира учениците – заговори за нова К-19 вълна

николай денков

Епидемията приключи, затова отпаднаха мерките. Заболеваемостта на децата е спаднала сто пъти. Ние сме в ситуация, в която не сме били от август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище.

Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „Денят започва“ по БНТ.
Той коментира и останалите след пандемията тестове за учениците.

Тестовете са на разположение. Очаква се следваща вълна, колко ще бъде тежка зависи от варианта. Имаме тестове, за да може да реагираме навреме. По закон родителите имат право 30 дни да изискват онлайн обучение извън епидемиологичната обстановката.

Искаме да върнем децата обратно, епидемията е спаднала. Виждам неубедителни аргументи на родителите, че има баби и дядовци с телк и затова не искат да пускат децата на училище. Важно е да гледаме фактическата ситуация и как да върнем децата, добави още акад. Денков.

Образователният министър коментира и промените в матурите.

По-големият брой на въпроси с открит отговор е, за да стимулираме децата. Има прецизна система за оценяване, има ли теза, защитена ли е правилно. Матурите трябва да бъдат балансирани, за да бъдат децата мотивирани. Никой не иска да има масово слаб (2) на матурите, посочи още той.

Министър Денков уточни, че не е необходимо удължаване на учебната година.

Преди онлайн обучението имаше много грипни ваканции, тогава нямаше и онлайн обучение. Това е една от причините да настояваме децата да се върнат в училище. Сега е моментът да се навакса с материала, каза още той.

Акад. Денков коментира и идеята за промени в учебниците.

Програмите не са утежнени, има какво да се оправи. По отношение на учебниците ситуацията е много тежка. Ще прегледаме програмите, всичко което е излишно ще бъде изчистено. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия. Учебниците трябва да следват програмата. Трябва да се направи преглед на учебниците и да видим какво може да се промени, отбеляза още образователният министър.

По думите му ако се променят програмите и учебниците, учителите и учениците ще разбират какво пише в тях.

Образователният министър заяви, че обединяването на висши училища ще се случи, когато се създаде законова норма.

Акад. Денков отбеляза, че тази учебна година ще стартира на 15 септември. И добави, че дискусиите за промяна на датата за начало на учебната година ще продължат.