Секира реже главите на българите: „Булгаргаз“ поиска 5,3 процента по-скъп газ

булгаргаз

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за поскъпване на природния газ за месец май с 5,3 процента, видя „Телеграф“ в сайта на регулатора.

Цени
Общественият доставчик предлага 1 мвтч синьо гориво да се продава през май по 150,11 лева (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), вместо по 142,59 лева, колкото е цената му в момента. Това е увеличение със 7,52 лева на мвтч спрямо цената през април, но е по-малко от обявената преди месец от „Булгаргаз“ прогнозна цена от 157,73 лв./мвтч. Предложението за поскъпване на газа през май е направено на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 април 2022 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение за цената на синьото гориво въз основа на актуализирано заявление за цена на база на котировките на европейските газови хъбове към 31 април и другите ценообразуващи елементи – курсове на долара спрямо еврото и евентуално спрямо рублата, ако България приеме предложеното от „Газпром“ откриване на две сметки за превалутиране.

Актуално
По данни на борсата ICE вчера цената на природния газ в Европа се понижи с 1,82 процента към 13,10 часа българско време. Към този момент майските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 102,12 евро за мегаватчас или около 1120 долара за 1000 куб. метра. В неделя борсата е затворила при цена от 103,88 евро за мегаватчас, докато вчера търговията е започнала от малко над 102,12 евро за мегаватчас.

В същото време на „Газов хъб Балкан“ у нас в сегмента „ден напред“ с ден за доставка за 11 април газът е с 6,58 процента по-скъп от този с доставка в неделя. Доставката за неделя е била при 205,14 лева за мегаватчас, а за понеделник е 218,64 лева за мегаватчас. Все пак в началото на търговията в понеделник природният газ с утрешна доставка се продава с 0,45 процента по-ниска цена. В сегмента „в рамките на деня“ вчерашната търговия започна с 9,26 процента (225,92 лева за мегаватчас) по-висока цена в сравнение с тази в неделя (206,78 лева за мегаватчас).

Замръзване
Още два месеца цената на топлия душ за топлофикациите на газ няма да се променя. Въпреки силния натиск за промяна на цената на топлинната енергия тя няма да се промени преди 1 юли, увери регулаторният шеф Станислав Тодоров. Дотогава ще се направи анализ за недовзетите приходи от дружествата заради разликата между прогнозната средна годишна цена от 51,08 лв./мвтч, при която е определена годишната цена на топлинната енергия и увеличените месечни цени на газа. Новото предложение на „Булгаргаз“ за цена през май е три пъти по-високо от прогнозната годишна цена.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории