Огнян Минчев: Напрежението се покачва! Промяната и чалгата се изпотрепаха, хванаха се „гуша за гуша“

огнян минчев

Беше предвидимо, че участниците в шарената коалиция ще се хванат „гуша за гуша“ тогава, когато възникнат трудно разрешими дилеми как да се дели „парсата“. За съжаление, гуверньорът на БНБ е точно такава дилема.

За всички е очевидно, че е най-добре да бъде преизбран настоящия гуверньор Димитър Радев, или поне да се подбере и избере с голямо мнозинство равностоен нему професионалист. Ама къде ти… Промяната и чалгата се изпотрепаха как да сложат там „свой човек“ – и в двата случая някой си, който е гледал банка „през плет“ или от позиция на дребен чиновник.

Напрежението се покачва непрекъснато и поради факта, че БСП се държи в коалицията напълно предвидимо и естествено. Корнелия Нинова чертае дебели червени линии и със зъби и нокти брани срамната зависимост на официална София от режима на Путин. Вярно е, че конкуренцията е голяма – надбягването с Радев, Янев и Копейкин кой да обслужи по-добре кремълския господар и да се пребори за гласовете на слепите и малоумните в сектор „русофили“ е безмилостно.

В тази коалиция на орела, рака и щуката единственото „лепило“ се оказа ненавистта към Бойко Борисов и недопустимостта на ГЕРБ към каквито и да е форми на сътрудничество с „партиите на промяната“. Но чувствата имат недостатъка, че бързичко изтляват… След неуспешния арест на бившия премиер и изострящия се спор за подялба на парсата между коалиционните партньори, днес вече виждаме Слави и Тошко готови да се помирят с ГЕРБ и да приемат подкрепата им за Каримански в залата на НС. Да видим какво ще предпочетат хората на ББ – да натрият носа на „промяната“ и да отворят път за ново парламентарно мнозинство, или да спасят БНБ от чалга банкиране…

Светът около нас се променя бързо и за лошо. Панаирите, които разиграват тези, които сме избрали да ни пазят поне от най-лошото, трябва да спрат. Но шансове за това не се виждат. Още едни избори не са никакво решение – те няма да доведат на власт нещо по-добро, най-много да вкарат във властта по-директно кремълска прислуга от списъка изброени по-горе.

Време е хората, останали в най-новата ни история като успешни управници да спрат да мълчат. Тяхната позиция днес е важна – ако не като позиция във властта, то поне като позиция на авторитета.

От Фейсбук профила на политолога Огнян Минчев