Столична община със сериозни промени: Осигуряват технически средства за проследяване на хора

resize_prosledyavashtiustroystva

Столична община отново е новатор и стартира специална програма за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер. По програмата работят общински съветници, експерти и представители на пациентски организации. „Надяваме се програмата да бъде приета от СОС и да започне да функционира още през май т. г.“, каза председателят на СОС Георги Георгиев. След скрининговите програми за превенция Столична община ще поеме ангажимент да осигурява проследяващи смарт устройства за хора със загуба на паметта. Както е известно, много често семейства и близки търсят своите възрастни родители, загубили се в столицата, пише Столица.бг.

Георги Георгиев заедно с общинския съветник д-р Антон Койчев и зам.-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов дадоха пресконференция, за да съобщят подробности за проследяващите устройства. „Деменцията не е логична закономерна функция на остаряването. Необходимо е да работим и подготвяме възможност за сътрудничество, за ранна диагностика, превантивно да се уловят симптомите и да се грижим за тези хора“, каза председателят на СОС Георги Георгиев. „Статистиката показва, че за един болен се грижат трима души. Към момента у нас няма данни колко са болните в страната и Столична община и СОС поемат ангажимент за съдействие за комуникация с държавата и МЗ“, каза Георги Георгиев.

Идеята тръгва от загубил се стар човек в София, когото близките му дълго търсиха и през социалните мрежи.

„В случая беше духовник – свещеник. Екипът на СОС активно работи над 3 месеца, поручва опита в други държави, Германия, Норвегия и др. и направи срещи с най-активните организации за хора с деменция. Днес предлагаме Столична община да предоставя проследяващи смарт усторйства – часовник за ръка и други“, обясни председателят на СОС. Столичният общински съвет ще приеме правила за предоставяне на смарт устройства. Кандидатстването ще става в Столична община и задължително изискване е кандидатът да има медицинска експертиза. Ще се свика специална лекарска комисия, която да удостовери диагнозата.

„За 30 000 лв. трябва да се закупят 250 смарт устройства, а може и повече по договор с фирма производител“, уточни Георгиев и допълни, че ще има процедура за кандидатстване на доставчик на устройствата. GPS устройството може да е часовник за ръката или друго – на врата, на автомобила. То е със СИМ карта и ще се ползва безплатно за 2 години, според договора на Столична община с мобилния доставчик. Усторйството ще има връзка с телефона на човека, който полага грижи за него, чрез специално приложение на български език. Така много бързо ще се установява локацията.

Очакванията на пациентските организации и на общинарите е инициативата и програмата в София да прераснат в национални и същите грижи да полагат и други общини за хората с деменция.