Само в 7DniSofia.bg

МВнР с извънредни данни за моряците ни, блокирани на пристанище в Мариупол

Министерството на външните работи

Ситуационният център към МВнР се е чул отново с моряците от кораба Царевна, който е блокиран на пристанището в Мариупол. Моряците са добре, няма промяна в ситуацията, те не са похитени, уверяват от МвнР. Властите у нас още вчера отрекоха твърденията на самопровъзгласилата се Донецка народна република и руски медии, според които българският плавателен съд е под контрола на украински националисти от „Азов“.

Пред „Телеграф“ Даниел Стефанов, мениджър на кораба „Царевна“ заяви „Информацията, разпространена от ДНР за кораба, е фейк. Хората са живи и здрави. Няма външни лица на борда му“.

Информацията от армията на Донецката народна република беше, че „в морското пристанище Мариупол украинските националистически части превзеха два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Аугуста”. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, националистите от „Азов” стрелят от палубите. Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР заедно с руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да спасят живота на моряците, задържани от украинските националисти”.