Харалан Александров за кабинета: Корабът се лашка и е разнебитен, а екипажът е като шайка пирати

Харалан-Александров

„Двамата младежи /Василев и Петков/ се държат сякаш имат мнозинство, каквото реално нямат. Малките вълни като БНБ и казусът с американската компания са битови скандали, но към тях трябва да се добави арестът на Борисов – на шефа на опозицията- за който коалиционните партньори разбраха от социалните мрежи. Има обаче две големи вълни, които предстоят – едното е оръжие за Украйна, а другото – Северна Македония. Това са две цунамита, които вървят към това правителство и ще го ударят”, каза пред БНТ социалогът Андрей Райчев.

По думите му, ако Нинова допусне управление, в което участва да даде оръжие на Украйна, ще получи нула гласа на следващ вот. Обратно е при ДБ – ако не се даде оръжие, те също могат да не ходят повече на избори.

Райчев е на мнение, че е по-сложно при РСМ.

„Кабинетът се намира в кулминация, която те няма да прескочат”, обобщи социологът. Мнението му подкрепи социалният антрополог Харалан Александров, който допълни – „Корабът освен че се лашка и е разнебитен в резултат на изчегъртването, администрацията е в отчайващо състояние. Екипът се държи като шайка пирати, които са превзели кораба и са се сбили за плячката”.

Александров обясни всичко това идеологическа несъвместимост и лична неприязън. Друга причина са корпоративните интереси, които вече не се виждат.

„Това е най-непрозрачното, освен най-слабото управление. Има и ожесточаване на конфликтиоте межди инвеститорите, защото времето гио притиска и трябва да осребрят своята инвестиция. Това се вижда най-много между партията на Трифонов и ПП”, допълни Александров.

Според Райчев въпросът с БНБ ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС, като управляващите „канят лисицата в курника”.

„Ситуацията в коалицията е ясна – БСП и Корнелия Нинова ще мълчат най-много, „Демократична България” няма. На този фон ИТН и Слави Трифонов е пред изригване и пред събаряне. Какви рокади могат да предложат Петков и Василев, за да успокоят ситуацията?”, каза социологът и поясни, че няма да помогне. Според него лявото е в дефицит, защото Нинова не може вече да го обхване

Всички чакат да вземат гласовете на БСП като най-облагодетелствани ще са Стефан Янев и „Възраждане”.