Само в 7DniSofia.bg

Министър Гьоков с шокиращи новини за всички с минимална заплата: Разширяваме подкрепата

георги гьоков

Надявам се да няма много случаи на крайна бедност. Доходите ни сравнени с европейските са най-ниските. Променяме цялата система на социално подпомагане като обвързваме помощите с линията на бедност. Ще изчисляваме по европейски стандарт. В момента линията на бедност е 413 лв. Помощта ще бъде допълвана към тези 413 лв.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
В момента осъществяваме подкрепа към хората. Критиката към социалната система е, че подкрепяме много хора с много ниска подкрепа. Сега ще разширим подкрепата. За битовите потребители цените на електроенергия не се е повишила, но ние подкрепяме хората, които не могат да си платят цените на електроенергия, каза още той.

По думите му увеличението на минималната работна заплата е добър ход, който се определя в диалог между работодатели и синдикати.

След разговори би могло да се случи увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли. Трябва да се изработи механизъм за увеличаване на работната заплата, но няма да бъде готов до 1 юли. Минимум 760 лв. ще е предложението за минимална работа заплата от юли, отбеляза министър Гьоков.

Социалният министър коментира, че увеличението на пенсиите е за трудова дейност.

Няма пенсия с COVID добавка за хора под линията на бедност. България е с най-ниските пенсии и най-ниските осигурителни плащания. всяка година пенсиите се осъвременяват с 50% от нарастването на инфлацията и 50% от нарастването от предходната година. Минималната пенсия за трудова дейност не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Моето желание е да бъде по-висока. желанието на хората е около 20% увеличение на пенсиите. ще има актуализация и тя ще бъде възможно най-голяма. великденските добавки 70 лв. за всички пенсионери ще започнат от 15 април, добави още той.

Министърът коментира и войната в Украйна и идващите в страната ни бежанци.

Украинските граждани не получават тези 40 лв., парите се получават от хората, които са приели бежанци. Те ще трябва да излязат от хотелите и трябва да им предложим алтернативи – работа, предложения за работа. пакет „солидарност“ средства от европейска програма за консултации за психическа помощ, курсове по български език, ваучери от 100 лв. за хранителни стоки и облекло. От тях ще могат да се възползват хората, които са получили статут за временна закрила, посочи още той.

Според министър Гьоков не е проблем на коалицията избора на управител на БНБ.

Той даде на правителството средна оценка за първите 100 дни на управление.

Не лоша, защото в рамките на тези кризи се справихме не лошо, каза още Гьоков.