Важно! Стартира нова процедура за кандидатстване по мярката 60/40

пари

От днес, 8 април, Агенцията по заетостта стартира нова процедура за кандидатстване по мярката 60/40. В нея могат да се включат работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на персонала си през периода март – юни 2022 г., съобщават от агенцията.

Редът и условията за получаване на подкрепа през периода март – юни 2022 г. са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните два месеца януари и февруари. Мярката продължава да подкрепя запазването на заетостта в предприятия, осъществяващи икономическа дейност, чиито средномесечни приходи от продажби през 2020 г. са намалели в сравнение с 2019 г.

Регламентираната подкрепа и на този етап е в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби през месеца, за който се предоставя подкрепата, са намалели с не по-малко от 40 на сто спрямо средномесечните приходи за цялата 2019 г.

За работещите в предприятия, чиито приходи от продажби през месеца са намалели с не по-малко от 30 на сто спрямо средномесечните приходи за 2019 г., ще продължат да се изплащат средства в размер на 50%. Средствата и по настоящия дизайн на мярката ще се изплащат месечно. Желаещите да кандидатстват за подкрепа могат го направят чрез подаване само на едно заявление за двата месеца, ползвайки утвърдените формуляри и образци на документи.

Повече информация може да се намери на сайта на Агенция по заетостта.