Киро Тъпото пак се изложи! Предизвика бурен смях в парламента: Г-н Петков, научете български език

кирил петков

Премиерът Кирил Петков предизвика бурен смях в парламента по време на днешния блиц контрол, след като за пореден път употреби измисления от него термин „алангро“ вместо „ангро“ ( на едро), говорейки за ситуацията с блокирания кораб с български моряци край Мариупол.

„Единственият начин е да навлизаме в детайли. Не може да се говори „алангро“, заяви Кирил Петков, разказвайки какви действия предприема правителството, за да изведе екипажа безопасно от кораба.

Депутатите се разсмяха, а Петков им се скара.

„В момента има 15 човека, чийто живот зависи от този детайл. Според мен е странно да се смеете. Аз би бил засрамен от вашето поведение“, каза Петков.

Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС не се сдържа да обясни от какво е бил провокиран смеха в залата и да направи забележка на премиера, че не познава българския език.

„Бих искала да обърна внимание на залата, а и на телевизионните зрители, че смехът ни е провокиран не от разказа на министър-председателя за ситуацията с кораба, на който се намират български моряци, напротив ние сме разтревожени и подхождаме с цялата отговорност към този казус, и в това бихме подкрепили усилията на правителството, на министъра на външните работи, на служба военно разузнаване, която Вие цитирахте, г-н Петков.

Смехът ни е провокиран от друго, от неправилното използване на думи в българския език и непознаването на българския език.

Г-н Петков дума „алангро“ в българския език не съществува. Дума „ангро“ е правилната. Доколкото знам и на друг език няма същото значение, което вие влагате.

Затова, г-н Петков, ние се усмихвахме, не по друг повод“, обърна се към премиера председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Никола Минчев изрази предположение, че министър-председателя е използвал думата иронично.

Кирил Петков от своя страна нямаше аргументи, с които да оправдае гафа и излезе от ситуация с аргумента, че в този момент е важен живота на моряците.

„Когато говорим за живота на 15 човека е наистина обидно да виждаме, че вие се смеете и си правите шегички. Независимо каква е темата, това са 15 човешки живота, които не уважавате в този момент“.