Само в 7DniSofia.bg

ГЕРБ: Г-н премиер, ще разследвате ли Василев за подкуп в негова офшорка? Кирил Петков ужасен: Не!

кирил петков асен василев

Съмнения за корупция, прозвучаха от трибуната на Народното събрание.

„С вашия английски би следвало да сте прочели статиите във Financial times за Gemcorp. Дали можете да ни кажете с коя от двете компании сте подписали меморандум – с руската или с офшорката, която е от Джърси и Кайманите“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ в питане в рамките на блиц контролът в НС.

Премиерът Петков обясни, че „меморандумът“ вече е „обикновено писмо“.

„За да успокоя опозицията – ние просто подписахме писмо с намерение за инвестиция в България, няма задължителен характер. Когато подписахме ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент, те нямат в този момент. Сега съм разпоредил проверка дали са имали 5 години назад. Няма да подпишем договор, ако имаме и най-малките съмнения“, каза Петков.

„Много е лошо да не знаете с кого сте подписал. На кого точно възложихте проверка? И как точно проверявате финансовите активи на една офшорка. И понеже никой не е над закона освен вас, дали ще възложите проверка на ДАНС дали г-н Асен Василев е получавал пари в неговата офшорка от Germcorp“, попита Трифонова.

„Отговорът на този въпрос е много лесен – не, не!“, отвърна лаконично Петков и притеснено си седна. От отговора му не стана ясно дали е категоричен, че Василев не е прибрал пари или просто, че проверка няма да възлага.

Десислава Атанасова показа отговор от страна на службите, че такава проверка, за която говори Петков, не им е поставяна като задача. И разкриткува премиера, че реално не е отговорил на повечето им въпроси по казуса.