КОШМАР: Икономист със страшна прогноза за 30% инфлация и скок на горивата

Fuel pumps petrol

Икономистът проф. Красимир Петров прогнозира, че годишната инфлация ще бъде около 30%. На фона на това правителството обяви, че подготвя нови антикризисни мерки.

„Между 20 и 30% е моята прогноза, около 25-30% е за стоките от първа необходимост. Ключовата величина е цената на тока за потребителите. Видяхме какво стана с тока за бизнеса, с газта. Наблюдаваме нефта, който ще продължава да се покачва до 110-120 долара. Проблемът, който ще доразвихри инфлация е, че Шанхай е под пълен локдаун, което означава, че ще има проблем с корабите и доставките“, обясни проф. Петров.

И отбеляза, че думата „компенсация“ всеки българин трябва да си я превежда като инфлация. Компенсацията от правителството означавала, че похарчва пари, които няма и които идват на кредит.

„Те са без покритие, а всяко харчене на дефицит е свързано с инфлация. Сега правителството прави всичко възможно, за да подклажда допълнително инфлацията, която се разгаря. В момента решаването на един проблем прави стария проблем два пъти по-сложен. Чрез тези компенсации правителството ускорява тежката и болезнена инфлация“, каза още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според икономиста решението е затягане на коланите на всички нива. По думите му, държавата трябва да затегна харчовете, а БНБ трябва да наложи ограничение на търговските банки по отношение на кредитирането.

„Стигнахме дотук, защото вземахме макроикономически мерки на фискално и кредитно ниво. Сега си сърбаме попарата от последните 2 години. Това, което се случва сега, няма нищо общо с Путин. Твърде бързо се разрастват парите в обращение“, подчерта проф. Петров.

Прогнозата за му за 4,5 лв. за литър бензин през летния сезон стъпва на прогнозната цена на нефта. Не е изключено цената на горивото да скочи до 5 лева, посочи той.