Само в 7DniSofia.bg

Окончателно: Преименуваха ключови места в София с украински имена

съвет

Алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”, а градинка в близост до посолството ще носи името „Борис Немцов”. Това гласуваха общинските съветници на заседанието си днес, предава БЛИЦ.

Пространството пред посолството на Руската федерация ще носи името „Героите на Украйна“. Предложението на общинските съветници от ГЕРБ-СДС беше прието с 32 гласа „ЗА“ и 16 „против“.

Пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на Борис Немцов. Предложението бе гласувано с 33 гласа „ЗА“, 12 „против“ и двама „въздържали се“. До момента и двете пространства бяха безименни.

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

Също така, столичният общински съвет реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община редом до българското.

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

В дискусията се включиха и народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Николай Дренчев. Те също се изказаха „против“ издигането на украинския флаг. Призовавам общинските съветници да не взимат това решение, настоя Петров.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории