Социалният министър с важни новини: Вдигаме с 10% заплатите на социалните работници от 1 юли

георги гьоков

От 1 юли има възможност заплатите на работещите в социалната сфера да бъдат увеличени с десет процента. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, отговаряйки на актуални въпроси на народни представители.

По думите на Гьоков заплатите на социалните работници са ниски, това води до отлив на социални работници към системата на образованието, затова увеличението е повече от необходимо. По Националния план за възстановяване и устойчивост има и предвидени 10 милиона лева за подобряване на условията на труд, които за социалните работници на места не са добри, посочи министърът.

Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост на украински граждани, обясниха министър Гьоков и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Разчетите показват, че помощта може да достигне до около 50 хил. души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, посочи Кръстев, цитиран от БТА.

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти“, обясни министър Гьоков.

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекциите „Социално подпомагане“ в страната по местата за настаняване, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете за първоначален прием в България. Ваучерът ще се предоставя еднократно на хората, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са използвани.