Само в 7DniSofia.bg

Пенсионерите ликуват! За първи път в България вдигат втори пенсии – между 10 и 14%

пенсионери пенсии пари

За първи път в България вече отпуснати от частен пенсионен фонд втори пенсии ще бъдат увеличени.

Вдигането ще е от 1 април, обявиха от пенсионната компания „Доверие“.

Фондовете са задължени да актуализират размера на отпуснатите от тях втори пенсии в зависимост от реализираната от тях доходност, която надхвърля определения им от Комисията за финансов надзор технически лихвен процент. Заради това се очаква в следващите дни подобна актуализация да обявят и останалите 8 пенсионни компании, които оперират на българския пазар.

Актуализацията на пожизнените пенсии да се извърши с 50 на сто от превишението на реализираната, на годишна база, доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие” през периода от 04.10.2021 г. до 31.03.2022 г., включително, над техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите пожизнени пенсии, гласи взетото решение на Управителния съвет на компанията.

Доходността на фонда за изплащане на пожизнени пенсии за периода от 20.09.2021 г. до 31.03.2022 г., включително е 19,58%. Това означава, че отпуснатите пожизнени пенсии ще бъдат увеличени с около 10%

Доходността на фонда за разсрочено плащане на пенсиите пък е 28.79%, което означава над 14 на сто увеличение на плащаните от него пенсии.

Увеличението на втората пенсия не променя нейния гарантиран размер. Конкретния процент на увеличението пък зависи от периода, в който парите на пенсионера са били в съответния фонд. Това означава, че най-голямо вдигане ще има за хората, получили втората си пенсия още през септември миналата година, когато започна изплащането им в България.

Останалата част от реализираната доходност, с която не е извършена актуализация на пожизнените пенсии и разсрочените плащания, се заделят в отделна сметка на всеки от фондовете за извършване на плащания, като един вид резерв, който да се ползва при евентуални бъдещи неблагоприятни резултати от управлението на техните средства.