Италианско издание шокира: Петков е във фантастичната проруска четворка на Путин в Европа (СНИМКА)

кирил петков

„Не само Орбан. Новата фантастична четворка на Путин“. С това заглавие излиза италианския сайт за новини и анализи Formiche. На заглавната снимка редом до „обичайните заподозрени“ Виктор Орган и Александър Вучич са и Едуард Хегер от Словакия и Кирил Петков.

Войната на Русия в Украйна разби Вишеградската четворка, а неутралитетът и двусмислието приближиха Орбан и Вучич в Унгария и Сърбия.

Заедно с България и Словакия, нов проруски конгломерат си пробива път в Източна Европа – точно нещото, от което Путин се нуждае, пише изданието.

„В София войната, която докосва българските граници на Черно море, се превърна в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков.

В края на февруари премиерът трябваше да уволни министъра на отбраната си, който отказа да нарича ставащото в Украйна „руско нашествие“, анализират италианските журналисти.

„Месец по-късно той виси на косъм: той гласува в подкрепа на санкциите на ЕС, но се противопостави на изпращането на оръжие в Киев и забраната на вноса на енергия от Москва.

Сега той се колебае относно другата ключова игра в сблъсъка между ЕС и Русия: дали да се поддаде или не на искането за изнудване на Путин да плаща вноса на газ в рубли.

Повечето страни от ЕС вече отговориха „не, благодаря“, докато в София цари неяснота“, гласи частта, посветена на България.