Витанов бие аларма: К-19 все още е тук! Вече е ваша работа да се пазите

николай витанов

Обхватът на заразата от COVID-19 продължава да се свива, а здравната система продължава да се разтоварва. Това са част от изводите в традиционния анализ на математика от БАН проф. Николай Витанов, посветен на развитието на пандемията у нас. „Сценарият „Хари Сердън“ продължава да е стабилен. А мерки практически няма. Което означава, че шейната е добре засилена надолу по склона“, пише още математикът в профила си във Фейсбук.

И отчита – няма суперпожар, дифузното разпространение затихва, няма и препълнени болници. „Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос“.

Витанов отчита намаляване на броя на починалите с COVID-19. “Смъртността полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава“.

„Нещата са под контрол. Падат ли мерките в предвидените срокове – падат“, пише още математикът.

И публикува карти с изчисления на риска: „По гръцката граница е спокойно. Новият вариант на Омикрона го няма. Държим така, гасим дифузното разпространение и после да се пробва да си го пали пак. Ако сме тарикати, няма да му се получи“.

„Виждате, че по картата на риска още има червено и виолетово. Омикронът още не си е отишъл. Вече е ваша работа да се пазите. За което ви подсказва и прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Има още път до лятното спокойствие. Но сме поели по него“, заключва математикът.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории