ВМА: Започна обучението на парамедици! Мутафчийски гарантира най-добрите кадри

Ген. Венцислав Мутафчийски

Започна обучението по професията „Парамедик“, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения“, което ще се състои в Центъра за професионално обучение към Военномедицинската академия (ВМА). Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Обучението е с продължителност два учебни срока – теоретично и практическо, и ще приключи на 31 октомври 2022 година.

„Нашата програма е утвърдена по държавния образователен стандарт за парамедици. Ние ще ангажираме най-добрите ни кадри, за да можете да получите максимално доброто като обучение“, заяви пред бъдещите парамедици началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той подчерта важността на парамедиците в първите минути след инцидент: „един ден животът на пострадалите ще бъде във вашите ръце, а вашите действия – наглед прости мероприятия, но са определящи живота“.

„В последните години, особено с натрупването на знания от войните в Афганистан и Ирак, беше изменена основната философия на поведение към един травмиран пациент – ако старата философия беше, че един такъв пациент е сбор от анатомични увреждания, то новата е, че това е физиологична катастрофа – загуба на кръв, загуба на топлина, нарушение в кръвосъсирването и алкалнокиселинното равновесие. Вашата намеса, след като станете компетентни, води точно до предотвратяване на това. Вашата намеса и адекватна грижа при транспортирането е от решаващо значение за това дали този човек ще живее или не“, обърна се ген.-майор Мутафчийски към обучаващите се.

В следващите шест месеца 10 души ще се обучават на основните действия за поддържане на жизнените функции на пострадалите до пристигането им в болница. По време на първите им занятия те имаха възможност да наблюдават демонстрация от „бойни санитари“ от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.