Само в 7DniSofia.bg

Доц. Кунчев разкри кои мерки остават и алармира: Имаме сериозен проблем!

доц ангел кунчев

Не всичко отпада от утре. Граничният контрол продължава, редица мерки, свързани с организация в болниците, допълнителните средства, които колегите получават. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

„Ако всичко върви добре, след 3 месеца и тези неща приключват, но ще се направи опит за компенсиране на заплащането, а не да се отнеме от него“, уточни той.

„Няма начин да не се поддържат ковид легла и ковид отделения в болницата. Има дни с по 1300-1400 възникващи случаи. И там темпът спада, има намаляване на болните, но все пак прекратяването на извънредната обстановка не е прекратяване на епидемията и пандемията“, заяви Кунчев.

„Много болници възстановиха нормалната си работа по всички други пътеки. Самите медици също са много уморени и искат да се върнат към нормалния живот. Важно е да го направим достатъчно интелигентно, защото не са много цветущи нещата в Европа. Австрия например е 11 пъти по-зле от нас откъм заболяемост, а е достатъчно близо“, каза той.

По думите му големият проблем е, че оставаме с малко ваксинирани.

„Виждате – малко над 2 млн. ваксинирани. Това ниско ниво непрекъснато трябва да ни кара да имаме едно наум и да знаем, че при каквато и да е вълна, ние сме рисковата част на Европа“, каза Кунчев.

„Има разлика между това, което казват експертите и в политическите решения понякога ние сме предлагали на политиците да не са толкова крайни и обратното. Ние пречим на икономиката, на туризма, това е ясно. Но, като стане дума за здраве, трябва на заден план да останат всички компоненти“, заяви той.

Доц. Кунчев призова да не пада нивото на зор – да правим изследвания постоянно, да се стараем да има по-добро ниво на имунизация и да има елементарни мерки.