София се тресе от ужас! Жена почина пред очите на децата си след отказ от 3 болници

Линейка Полиция

60-годишна жена е починала след три отказа за прием в столични болници. За това разказа синът на починалата пред Нова телевизия. По случая тече проверка на здравните власти, които са били сезирани от семейството. Случаят е от януари т.г. Жената, която е страдала от хронично белодробно заболяване е получила криза към 18,00 ч. „Веднага измерихме температурата – нямаше температура”, разказа Илиян Петров.

„Измерих сатурацията и беше доста ниска – 58. Положението започна да се влошава. Оттам измерих кръвното – 190 на 100”, обясни Марияна Петрова, дъщеря на починалата. Синът и дъщерята на жената чакали линейка около два часа и половина. От Спешна помощ са потвърдили, че в същия ден дневната им смяна от 19 екипа е получила 467 повиквания. Повикванията към нощната смяна са били 302. Малко след 21:00 часа пристъпите на задух на 60-годишната жена зачестяват и стават все по-остри, затова Илиян и сестра му отказват линейката и викат такси.

Първото заведение, в което търсят помощ е „Софиямед“. Там веднага им казват, че няма места, няма и апарати. От „Окръжна болница“ също им отказват, с обяснението, че имат апарати само за хора, които са болни от коронавирус. Тръгват веднага към „Александровска“ болница, но и там няма места. Решават да опитат в „Пирогов“, но разстоянието от 500 метра между двете болници се оказва непосилно за жената, тя губи съзнание и издъхва в таксито. В „Пирогов” констатират смъртта ѝ. От здравните заведения са потвърдили, че към въпросния момент действително не са разполагали със свободни „чисти” реанимационни легла. Броят им бил намален за сметка на тези, заделени за тежки COVID случаи. От Министерство на здравеопазването заявяват в отговор до телевизията, че разпореждат проверка по случая. Проверка ще има на всички спешни звена в болниците в страната, с цел откриване на слабости в подобни ситуации. Междувременно, сигнал до министерството подало и семейството на починалата жена.