Тенис-легенда поведе преврат срещу Христо Иванов в ДеБъ! Превърнал партията в частен бранд

payimage-398435

Членове на „Да, България“ решиха да направят клуб под името „Девети декември“. В него влизат 88 души, които не одобряват изолацията и капсулирането на ръководството в лицето на Христо Иванов и приближените му. Друта причина, която се изтъква в декларацията е дефицитът на демократично общуване.

Те са водени от тенис-легендата ни Мануела Малеева, която доскоро минаваше за един от най-близките на Христо Иванов.

Припомняме, че именно за тези проблеми алармира общинският съветник от ДБ Методи Лалов, който беше отлъчен от своите съпартийци.

Ето и пълната декларация:

С настоящото заявяваме, че в съгласие с чл. 10 на устава на политическа партия „Движение Да, България“ създаваме клуб „Девети декември“. В нашия клуб ни събра желанието за развитие и подобряване на партията, както и разочарованието от Националната конференция. Но то не беше родено тогава.

Отдавна не одобряваме постепенно възцаряващия се дефицит на демократично общуване. С течение на времето той придоби различни измерения: незачитане на мнения, авторитарни управленски действия на членове на ръководството, изолация и капсулиране на ръководството, от което последва едностранно и анонимно взимане на решения под различни предлози от централата на партията, без да се очаква и допуска инициативност от местните организации.

Да, България не използва пълноценно собствения си капацитет: нашите членове и експерти не получават възможност да предложат идеи и решения, които биха били полезни не само за партията, но и за страната; пренебрегва се приносът на публични лица на партията.

Не сме доволни от монопола на информация, нито приемаме кадруването отгоре, което оставя нерешени проблеми, изрично посочени от местните общности. Това отблъсква хората по места.

Не приемаме, че така и не беше направен истински анализ пред цялата партийна общност за загубата на последните избори. Но още по-разтревожени сме от подценяването на бъдещата опасност.

Ако не си създадем публичен, различим профил, ако не заемаме активни позиции по болни проблеми на българското общество, ако нямаме твърдост и разпознаваеми приоритети, които почиват на разработената ни програма, ще загубим и  следващите избори и рискуваме да изчезнем от политическата карта.

За всичко това реално не беше поета отговорност.

Възразяваме категорично на избори, проведени при липса на прозрачност. Тези горчиви неща трябва да бъдат казани, но ние не спираме тук.

Клубът възниква заради убеждението, че Да, България страда от сериозни дефицити, които ние не сме готови да приемем. Онова, което искаме обаче, е не да се оплакваме, а да ги поправим, и то не в конфронтация, а в диалог и съвместна работа. Създали сме нашата общност, преодолявайки огорченията и съмненията, за да гледаме напред. Да, България трябва да се реформира в режим на активна комуникация с всички свои членове, ръководни органи, местни организации и  самоорганизирали се групи. А това може да бъде осъществено, единствено ако всички заедно се опрем на основополагащите си политически ценности – онези, които бяха прогласени при възникването на партията на 9 декември 2016 и влязоха в устава. Онези, които по-късно бяха конкретизирани и развити в предизборната ни програма.

Ето защо за нас демократичната комуникация е неизбежно условие за оцеляването на Да, България. Тя трябва да бъде както вертикална, така и хоризонтална. Само такова партийно общуване води до опазване и практическо реализиране на така желаните солидарност, толерантност и плурализъм и е условие за свобода на дебатите и почтено служене на обществения интерес. То създава вътре в партията просветени и активни индивиди, иновативни групи и експертни общности, защитава инициативите, поддържа предприемаческия дух. То ще съдейства за реализация на заложените цели в предизборната ни платформа – качество на живот, граждански патриотизъм, модернизация и технологичен напредък.

Но този тип общуване е практически възможен, само ако се опира на обявените в нашите документи морални стандарти и практически правила: почтеност, обективност, експертност, идейна независимост, равнопоставеност, децентрализация, прозрачност.

Клубът предлага следния модел на сътрудничество: допускане на критични перспективи и приемане на консенсусни решения, базирани върху професионални обсъждания, доверие и експертиза. Предлагаме помощ, очакваме уважение и солидарност, както и използване на нашия капацитет при решаване на важни въпроси и във вътрешнопартийния дебат.

Промяната, която ни предстои, е ключова. Искаме Да, България да бъде истинска политическа партия, а не „частен бранд“. Задачата ѝ е да казва „Да!“ не на един или друг от нас, а на българския народ, на неговото бъдеще, просвещение и качество на живот.

Смятаме, че обновлението и категорично заявените и защитени в публичното пространство ценности и приоритети, ще спрат отлива на хора от партията, ще привлекат повече нови членове и избиратели.

Възнамеряваме да организираме вътрешни дискусии и инициативи, обществени дискусии, експертни екипи за анализ по конкретни поводи. Ще предлагаме идеи и политически решения, ще критикуваме. Ще защитаваме каузи в съгласие с политическите ценности, които ни обединяват, ще организираме публични събития и срещи с външни организации и експерти.

Вярваме, че това ще ни направи полезен коректив, който партията ще използва за своето развитие и промяна.

С настоящото обявяваме създаването на клуба, а по-конкретните цели, каузи и правила, по които ще работим, ще бъдат в близко време представени на Националния съвет на Да, България.

Учредители:

1. Мануела Малеева

2. Калоян Янков

3. проф. Александър Кьосев

4. Стоян Михайлов

5. Иван Матов

6. Вяра Пейчева

7. Адриан Сашов Миков

8. Анна Бекчиева – Асенова

9. Светослав Антонов

10. Александър Алипиев

11. Росен Иванов

12. Пламен Райчев

13. Нелко Начев

14. Красимир Петров

15. Надежда Пампорова

16. Иван Христов Стойчев

17. Йордан Терзиев

18. Георги Калев

19. Гергана Кабаиванова

20. Иван Стефанов Иванов

21. Явор Димитров

22. Преслав Нейчев

23. Елена Георгиева

24. Петя Георгиева

25. Севгин Молаюмеров

26. Пламен Цветков

27. Христо Христов

28. Николай Капитанов

29. Емил Илиев

30. Йоана Терзиева

31. Владимир Лафазански

32. Ива Стефанова

33. Бисерка Памукова

34. Симона Вълкова

35. Диляна Радоева

36. Ивайло Лазаров

37. Александър Иванов

38. Лилия Йовчева

39. Марин Платников

40. Георги Стефанов

41. Никола Петров

42. Хиньо Хинев

43. Стоян Петров

44. Атанас Вълков

45. Дарина Пархова

46. Вангелия Пархова

47. Анка Станчева

48. Илия Маринов

49. Николета Симон

50. Велин Папазов

51. Елена Божилова

52. Tаня Михова

53. Иван Белчев

54. Петя Златева

55. Юлиан Добрев

56. Стефан Корадов

57. Соня Корадова

58. Пламен Китипов

59. Анна Алексиева

60. Ангел Атанасов

61. Костадин Калайджиев

62. Калоян Тихов

63. Атанас Костадинов

64. Чавдар Влъчков

65. Иван Лалев

66. Георги Пампоров

67. Велизар Шаламанов

68. Владимир Дуков

69. Елена Зъмчева

70. Иван Христов

71. Силвия Атипова

72. Мария Спирова

73. Иван Петров Георгиев

74. Ивайло Тошев

75. Кристина Недялкова

76. Мартина Шопова-Янев

77. Росица Михова

78. Елица Христова-Анастасова

79. Пламен Даракчиев

80. Иван Василев

81. Бончо Ников

82. Преслав Пейчев

83. Фридрих-Димитър Крепиев

84. Константин Ангелов

85. Виктор Василев

86. Христо Близнаков

87. Калоян Иванов

88. Деян Герасимов