Само в 7DniSofia.bg

Проф. Витанов хвърли бомба – посочи кои градове да се пазят от скок на К-19 заради бежанците

проф. Витанов

Пандемията – моментът тук е особен и трябва да сме внимателни. Времето на силния спад на броя нови случаи на ден свършва, оттук нататък се очакват флуктуации на броя на случаи на фона на обща тенденция към по-слаб спад.

Наблюдаваме какво става в Гърция, защото оттам може да дойде новият вариант на Омикрона и това да доведе до увеличаване на броя на случаите.

Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.
Държите го стабилен, броят на случаите спада и пада под 1500 и продължава да пада към 1000 и по-малко на ден. Дифузното разпространение на Омикрона угасва. Новият вариант на Омикрона не успява да го запали отново (основен сценарий) или го запалва, но не успява да го разгори (и това е възможно) и така минаваме образно казано метър без силно повишаване на броя нови случаи на ден.

Броят на новите случаи не се движи бързо към спад по посока 1500 на ден. Базовото репродуктивно число днес е 0.94. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.

Здравната система продължава да се разтоварва. Броят на новите случаи днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справим с модифицирания Омикрон е много голяма.

Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди.

Няма тотален локдаун. Няма и да има.

Смъртността – полекичка спада.

Пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница – до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

Този вариант на Омикрона няма да предизвика вторичен пик. Особено трябва да се внимава в областите около Гърция.

Виждате, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост областите покрай Гърция стоят добре. Знаете, че Омикронът навлезе през Гърция и от Благоевград подпали София и Западна България. Модифицираният Омикрон ще се опита да направи същото. Затова е добре да се наблюдават тези области.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории