Хаос в образованието! Пращат първолаци в съседния квартал, започват приема на украинчета

ученици-маски

Първолаци от квартал с малко училища ще кандидатстват и в съседния, без да им се отнемат точки. Това правило за прием прилагат някои от големите общини у нас, показа проверка на „Телеграф“. В София всичко вече е изцяло електронно, включително и за децата, които желаят да се запишат в паралелки с изобразително изкуство и хореография, обясни Диян Стаматов, директор на 119 СУ и общински съветник в столицата. Миналата година само те бяха извън централизирания формат на подаване на документи.

На абсолютно всички документи, които се подават по електронен път, се извършва служебна проверка, без да е необходимо родителите да ходят никъде. Изключение са децата със заболявания или епикризи. Критериите са като миналата година. Тригодишната уседналост е водеща заедно с най-близкото по местоживеене школо.

Брат или сестра до 12 години в същото училище дава предимство. Стартът в София е след Великден – на 26 април. Тогава ще бъдат обявени свободните места за учебната 2022/2023 г., съобщиха от Столична община пред „Телеграф“. След това започва актуализирането на профили и заявяването на кандидатури. Почти месец преди това ще бъдат обявени и свободните места за детските градини – 28 март.

Първолаци, които желаят да учат в по-отдалечени от местоживеенето си школа, отново имат тази възможност, но в най-задната четвърта група. Диян Стаматов обясни, че Столична община се опитва да даде повече възможности на децата в райони, където няма достатъчно училища. Предвижда се разширение на граничните зони на близки квартали, за да бъдат обхванати всички адреси в София.

В Студентски град например има много деца, а малко училища и за това близките райони като „Младост“ се разширяват, за да могат да приемат всички. Тоест два близки квартала споделят възможността да разделят желаещите по училищата. Подобни са условията и в Бургас. От миналата година в морския град е въведена схема за прилежащ район към всяко училище, като за един район изборът е средно три школа.

За тази цел на места в града се обединяват няколко квартала. Например в к-с „Лазур“, където има само едно училище, за да не са ограничени родителите в избора си, той се обединява със съседния „Братя Миладинови“, като децата ще могат да кандидатстват с предимство за трите училища, разположени на територията на двата жилищни комплекса. Критериите за прием на първолаци в Бургас засега остават без промяна. Запазва се срокът за уседналост по постоянен адрес, който ще дава допълнителни точки и съответно предимство при кандидатстване.

Децата, които в съседен район получават бонус точки за него, но само ако родителите са с адресна регистрация, направена поне три години по-рано. Допълнителни точки при кандидатстване ще получават малчуганите, които имат брат или сестра, които вече са ученици в избраното школо. Тази учебна година общините ще бъдат изправени и пред друго предизвикателство – децата бежанци. Според общински съветници в София могат да се запишат по едно-две деца в паралелка, а за други населени места едва ли би било проблем записването и на по-големи групи. Но все пак дори да се даде по една бройка над планираните 22 деца в паралелка, това означава минимум по 10 в столично училище.

В Бургас:2000 точки, ако живеят на адреса над три години
В Бургас по критерия местоживеене всяко дете с постоянен или настоящ адрес, което живее над 3 г., получава 2000 точки, за уседналост между 1 и 3 години бонусът е 1500 точки, а за по-малко от година – 1000 точки. „Постоянен и настоящ адрес имат еднаква тежест, важно е от колко време семейството пребивава на него. Ако някой родител опита да си направи нова регистрация тази година в район, където си е харесал дадено училище, това няма да му даде предимство при класирането. Той ще има по-малко точки от живеещо в съседен район семейство, регистрирано на адреса си миналата година и по-отдавна“, обясниха от община Бургас.

Допълнителни точки получават деца с увреждания и с починали родители. При равен брой точки с предимство ще е подаденото по-бързо заявление. Самото кандидатстване за поредна година ще се извърши в Бургас централизирано и по електронен път. Документи ще се приемат и на място в училищата. В община Бургас тази година ще има близо 100 паралелки с първолаци. Най-желани училища са тези в централната градска част, като абсолютен фаворит е новото „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Засилен интерес има още към ОУ „Бр. Миладинови“ и ОУ „Васил Априлов“.

Стара Загора с реверанс за новодомци в пандемията
В Стара Загора системата за електронно записване на първокласници ще бъде отворена на 20 май, съобщиха от общината. При класиране се взема постоянен или настоящ адрес на бъдещия ученик. В срок до 10.05.2022 година родители, които са променили адрес на детето поради въведената извънредна епидемична обстановка заради разпространението на COVID-19, да уведомят за това отдел „Образование“ на имейл: [email protected] или на телефон: 042/ 614 892. След извършване на проверка при класирането ще се взема предвид адрес на детето преди въвеждането на извънредното положение.