Проф. Николай Витанов хвърли бомба за отмяна на извънредната епидемична обстановка

проф. николай витанов

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 14 март 2022
Както винаги – първо пандемията, после войната.

Виждам, че ви интересува отмяната на извънредната епидемична обстановка. Решението за това ще вземе правителството. От Министерството на здравеопазването ще преценят кога да стане. Заболеваемостта е още висока, а в западна Европа се вихри нов вариант на Омикрона. Това са фактори говорещи против бързата отмяна. Целта на сценария „Хари Селдън“ е да се намали заболеваемостта дотолкова, че да може да се разгледа въпросът за отмяната на извънредната епидемична обстановка. Сценарият не предвижда дата за отмяната на тази обстановка. Причината е проста – решението го взима не сценарият „Хари Селдън“, а Министерският съвет. Тъй, че когато решат, тогава. Наблюдавайте горните две фактора и се ориентирайте по тях.

Малко за по-заразният вариант на Омикрона, който се разпространява в западна Европа. Картите ни тук не са добри. Нита ваксинацията е обхванала по-голямата цаст от населението, нита инатът е намалял. Каквото може да направи „Хари Селдън“ по въпроса е следното. Държите го стабилен, броят на случаите спада и пада под 1500 и продължава да пада към 1000 и по-малко на ден. Дифузното разпространение на Омикрона угасва. Новият вариант на Омикрона не успява да го запали отново (основен сценарий) или го запалва, но не успява да го разгори (и това е възможно) и така минаваме образно казано метър без силно повишаване на броя нови случаи на ден. Тъй, че от вас зависи. Дръжте „Хари Селдън“ стабилен за да може броят на новите случаи да падне колкото се може надолу под 1500 на ден. Това е.

Каква е текущата ситуация. Сценарият „Хари Селдън“ е стабилен. Писах ви, че той ще доведе до увеличаване на броя на дните с под 1000 нови случая наден. Ето, води до това.
Да видим какво е положението днес.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.96. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.
Здравната система продължава да се разтоварва.

2. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи продължава да спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Почти сме там. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е много голяма.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнен
и болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, няма препълнени болници.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.
Планът тук е ясен: пада зеленият сертификат, после пада и извънредната епидемична обстановка. Падат и маските.
Условието – дръжте „Хари Селдън“ стабилен. Писах вече – „Хари Селдън“ създава предпоставките. Кога какво пада, решава правителството.

5. Смъртността – полекичка спада. Както бе прогнозирано.

6. Украинците и пандемията – пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница – до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

7. Заключение – социалната системата се движи скучно по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий „Хари Селдън“. Нещата са под контрол.
Този вариант на Омикрона няма да предизвика вторичен пик. Ако държите „Хари Селдън“ стабилен, той ще се оправи и с модифицирания Омикрон.

8. Картите. Виждате, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост областите покрай Гърция стоят добре. Защо ви пиша това. Защото Омикронът навлезе през Гърция и от Благоевград подпали София и западна България. Модифицираният Омикрон ще се опита да направи същото.
Затова е добре да се наблюдават тези области. Наблюдават се. Засега „Хари Селдън“ е стабилен там. Отбранителните ни линии държат. На картата на риска се вижда, че в тези области
рискът е поносим или не много голям. Засега ситуацията работи за нас. Трябва да държим „Хари Селдън“ стабилен за да могат случаите да паднат под 1500 на ден и после под 1000 на ден. С което ще дестабилизираме сценария на масово разпространение на модифицирания Омикрон в България. Мисля, че картинката е ясна.

Сега за войната.
1. Писах ви – войната няма да е кратка и техническото пречупване ще отнеме време.
Питате ме за доставките за украинската армия. Не виждате да са доставени загубените 1000 танка, нали така. Доставя се ръчно противотанково и противосамолетно оръжие. Ако си спомняте каквото ви написах преди 10-на дни, това бе и препоръката ми за въоръжаване на българската армия – насищане с такива оръжия и използване на пресечения терен по швейцарски образец.
Резюмирано: доставките са недостатъчни за да спрат процеса на техническо пречупване на украинската армия. Към края на тази седмица отслабването ще стане видимо, тъй като процентът на извадена извън строя техника вече е много висок. Способността на украинската армия да води сражения извън градовете, в които е обсадена, се очаква да намалява.

2. Психологичното пречупване. Тук украинците се държат. Не са психологична пречупени. Бавното напредване на руската армия се представя като победа на украинския дух. Това все още работи. И ще може да се използва за психологическо надъхване докато Харков и Киев са в украински ръце. Падне ли един от тези два града, нещата ще се променят.

3. Бойните действия в южна Украйна. Които четете тези сводки, отдавна знаете, че основната цел на руснаците тук е сухопътният коридор на Крим с Русия през Донбас. Имат го вече. Каквото може да го застраши е Мариупол. Така, че тази седмица ще има натиск градът да бъде окончателно превзет.
Коридорът позволява логистична поддръжка на настъплението към Николаев и за последващото обкръжаване на Одеса.

4. Краматорската групировка на украинската армия. Не случаино от руския генерален щаб всеки ден показват как върви напредъкът им там. От юг върви бавно, но върви. Което руснаците не говорят много, е че затварят обръча от другите 3 посоки. Стигнали са до Северодонецк и са го обкръжили. Чувалът се затваря полека. Ще има да слушате все повече за боеве в Словянк и Краматорск и осочено за боеве около летището на Краматорск, където е главната база на украинската групировка.

5. Северното направление Киев-Харков. Това се големи градове, а големите и добре укрепени градове не падат бързо. Киев още не е обкръжен от юг, така, че голямата битка там още не е започнала. Харков се срива систематимно. Целта я знаете – техническо и психическо пречупване на украинските войски там. Засега не е постигнато.

6. Западна Украина. Тук целта на руснаците е прекъсване на западните доставки на оръжие, унищожаване на каквото е доставено и намаляване на боеспособността на западната групировка на украинската армия, която е най-незасегната. Тук руснаците започнаха да използват високоточните си оръжия, както видяхте вчера в Лвов. Очаква се това да продължи.

7. Като резюме – все още вървят количествени натрупвания по фронтовете. Какво е качествено изменение? Падането на Мариупол, Николаев и Краматорск. Тогава ще може да кажем, че за руснаците количествените изменения са преминали в качествени. Качествени изменения за украинците? Отблъскване на руснаците от Киев, сваляне обсадата на Харков, спираве настъплението на руската армия на юг. Така ще съдите дали украинските действия са успешни. Това е – не слушайти пропагандните речи на двете страни, гледайте какво става по фронтовете.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля.