Само в 7DniSofia.bg

21-г момче мистериозно умря пред асансьор в търновски блок! Последвалото разтърси всички

полиция

21-годишно момче от Велико Търново спаси с органите си трима души, след като почина в резултат на злополука, обвита в неясноти, пише „Борба“. От полицията в областния град потвърдиха информацията и посочиха, че работят по две версии за фаталния край на младежа – умишлено причиняване на смъртоносна травма и инцидент.

Липсата на свидетели на случилото се създава трудности в разследването.

В събота момчето се запътило към негови приятели, които се били събрали в апартамент на улица „Полтава“ във Велико Търново. Позвънило на домофона и те му отворили входната врата. То обаче така и не се качило до жилището и след като минало известно време, в което не отговаряло на телефонните позвънявания, няколко души от компанията слезли да го потърсят.

Младежите се натъкнали на фрапираща гледка – приятелят им лежал безпомощно пред асансьора в локва кръв. Веднага се обадили на телефон 112, а на мястото пристигат екипи на Спешна помощ и полицията.

Шокирани от видяното, дали показания пред органите на реда, но в крайна сметка никой не можел да каже какво точно се е случило. Възможно е някой да е ударил момчето по главата или то самото да се е подхлъзнало и паднало, в резултат на което да е пострадало толкова тежко.

Медиците транспортират 21-годишния пациент в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където го поемат дежурните в Спешно отделение. Заключението на специалистите след прегледите и образните изследвания било тежка черепно-мозъчна травма.

Сформиран е екип за неотложна операция начело с неврохирурга д-р Николай Мойнов. Въпреки опитите на лекарите момчето не успява да се пребори за живота си и изпада в мозъчна смърт.

Комисия от трима лекари установява необратимото състояние и съобщава на семейството, че пациентът вече няма как да се върне към живота. Почернените родители въпреки огромната мъка взимат решение да оставят частици от момчето живи, като дарят органите му за трансплантация на тежко болни пациенти.

В понеделник на летището в Горна Оряховица каца самолет C-27J Spartan с екип от болница „Света Екатерина“, за да вземе тялото на търновеца за експлантация в столицата. В операцията се включват специалисти от ВМА, които отстраняват черния дроб, и от МБАЛ „Лозенец“ – бъбреците.

Извършени са три трансплантации, като всички реципиенти са в добро общо състояние. Бъбреците са присадени на жена на 31 години и мъж на 26 години. Черният дроб е имплантиран на 43-годишна жена.

Това е втора донорската ситуация във Велико Търново за 2022 г. и се случва само 10 дни след като друг пациент в мозъчна смърт в областната клиника спаси с органите си четирима души. Тогава донорът бе на 44 години и даде шанс за живот чрез своите сърце, бъбреци и черен дроб.

И този път дейностите по сложната процедура бяха осъществени от д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.