Анализ: Едва ли има по-голям гаф в новата българска история от кръга ,,Петков“ – 85 дни тотален провал

заседание кирил петков

Като тотален провал на правителството на Кирил Петков определиха пред “Труд” първите 85 дни от управлението на четворната коалиция политолози, интелектуалци, финансисти и експерти по сигурността. В декларация ГЕРБ обявиха в парламента, че ще действат като безкомпромисна опозиция и поискаха оставката на кабинета.

Буквално часове след острата позиция на партията на Бойко Борисов, безпощадни критики към Петков и компания отправи и президентът Румен Радев. Държавният глава, който конструира правителството на “Промяната”, защити офицерите от НСО за снежните топки по премиера на Шипка. “Няма пробив в сигурността. Има пробив в здравия разум.

Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС, не е работа на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха, а той взе че им “благодари”, каза Радев. Той направи забележка и на транспортния министър Николай Събев, че не му влиза в работата да оценява НСО.

А след това отправи и директни обвинения към Кирил Петков, обясни му, че не се прави координационен щаб 10 дни след като е започнала войната. Припомни на правителството, че има единна национална система за управление на кризи, която дава алгоритъм за действие.

Финансисти и икономисти дадоха примери с тока за бизнеса, който стигна рекордните 1170 лв./MWh, а правителството е създало пълен хаос в енергийния сектор и страната е изправена пред тежка криза. Официалната годишна инфлация за 12-те месеца до края на януари надмина 9%, а до края на февруари сигурно доближава рекордните 10 на сто.

В зависимост от потреблението на всяко домакинство личната инфлация е значително по-висока. Същевременно правителството не предприема никакви мерки, за да ограничи покачването на цените, коментираха икономисти.

Правителството на Кирил Петков дори допринесе за покачването на цените като забави компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, а сложи и таван на компенсациите от 250 лв. за мегаватчас. В резултат през последните месеци фирмите вдигат цените, а чак след това получават малки компенсации. Средната цена на тока за бизнеса на енергийната борса в сегмент “Ден напред” за 8 март е 839,61 лв./MWh, а в някои часове надвишава 1170 лв./MWh, което е абсолютен рекорд. Поскъпването на тока става при положение, че България изнася електроенергия, а разходите за производството ѝ не са се променили съществено.

На 1 януари бензинът А95 струваше 2,41 лв. за литър, а сега е средно 2,82 лв. Това е поскъпване със 17%. За същия период и дизелът е поскъпнал със 17% до 2,88 лв. за литър. В резултат, за да напълнил средно голям резервоар на автомобил от 55 литра, трябва да дадем 158 лв. Хлябът вече струва близо 2 лв. и то за разфасовки от 700-800 грама. Хлябът поскъпва, въпреки че страната ни има запаси от пшеница за две години и половина. На фона на тези увеличения всички търговци лавинообразно вдигат цените без правителството да се опитва да стопира процеса.

Коментар направиха и експерти по сигурност, които бяха от категорични, че на фона на тежките икономически и финансови проблеми в МВР се е завърнала милиционерщината. Бойко Рашков мести като пионки неговите подчинени от спецслужбите, смятат експерти по сигурността.

Рашков стана служебен вътрешен министър още в първото правителство, назначено от Румен Радев и остана на този пост досега. Рашков отвори фронт и на прокуратурата и то по една проста причина – неговите разследвания не водят до никъде, неговите полицаи, пратени да действат по политически поръчки като милиционери, не могат да съберат и едно годно доказателство. Огромните разкрития и афери за имоти на магистрати в чужбина, за “Булгаргаз” и прочие се оказват кьорфишеци. Затова на Рашков му е по-лесно да прехвърля вината от своите недоучили дознатели на прокуратурата и персонално на главния прокурор Иван Гешев.

Едва ли има по-голям гаф в новата българска история от този министър-председател, който трябва да държи контрол над цялата репресивна държавна машина на изпълнителната власт, а носи папка от 588 страници вестникарски изрезки в прокуратурата. А когато от прокуратурата искат данни от всичките служби на МВР, оттам им дават 8 страници, смятат специалисти от сектор “Сигурност”.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Развихри се непотизъм и шуробаджанащина в незапомнени мащаби
Оценката на управлението не се свежда само до последните 3 месеца, а трябва да обхване последната година. Цяла година вече управлява една политическа конструкция, която включва кръговете около президента, двете негови служебни правителства с премиер Стефан Янев и настоящето правителство на Кирил Петков, който преди това беше служебен министър.

Петков е интегрална част от тази конструкция. Помним, че беше продуциран от президента, който заяви: “ако имаше повече министри като г-н Кирил Петков, България щеше да изглежда по друг начин”. Също от Стефан Янев, който открито заяви в медиите, че ще гласува за Петков.

Това е една политическа конструкция, независимо от вътрешните ѝ конфликти. За съжаление на българските граждани, които справедливо очакваха истинска политическа промяна през последната година, такава не се случи. Ако има промяна, тя е от лошо към по-лошо – от едно дискредитирано управление (на ГЕРБ) към едно неспособно управление.

За една година не успяха да разработят и внесат в ЕК адекватен план за възстановяване и сега България не получава никакви европейски средства по тази линия. Системно трупат държавен дълг. Развихри се непотизъм и шуробаджанащина в незапомнени мащаби. Резултатите от борбата с корупцията са нулеви, даже изпаднахме надолу в класациите на “Трансперънси интернешънъл”. Липсват адекватни мерки срещу енергийния шок и инфлацията. Държавата е в застой, а сега в критичната ситуация с агресията на Русия срещу Украйна, правителството излъчва хаотичност.

Костадин Паскалев, член на НС на БСП: Провалът е в енергетиката, войната в Украйна и социалните компенсации
Първо, правителството тежко се провали в комуникацията. Този провал има доста неприятни последици за самото правителство, защото хората, които го подкрепят и вярват в действията му, в момента са тежко разколебани, даже някои са и категорични негови противници.

Темите са основно три – енергетика, войната в Украйна и социалните и икономическите компенсации за хората.

Има доста неприятни и противоречиви изказвания, включително и от едно и също лице като представител на правителството. Основно това е премиерът, разбира се. Но има и други представители на правителството, които допускат такива грешки.

По отношение на енергетиката смятам, че онова, което трябваше да се направи в самото начало, е единност в договорите за изкупуване и продажба на електроенергия, когато става въпрос за посредници. Не коментирам самата борса. Не може да има дългосрочни договори и същевременно да има ежедневна промяна на цени и то с по 50 процента. Това води до изключителна нестабилност и невъзможност за изпълнение на договорите и трябваше да бъде предвидено от правителството и да се вземат съответните мерки, включително и от независимите държавни органи в лицето на КЕВР.

По отношение на социално-икономическите действия правителството направи две глупави стратегически грешки. Едната е свързана с това, че Плана за възстановяване не беше предложен на обществото за коментар, от една страна. От друга страна, оперативните програми са умрели в момента, те не работят. И от друга страна, съответните програмни документи за настоящия програмен период, от който вече измина една година, въобще не са одобрени.

Т. е. нито бизнесът, нито социалните институции, нито хората могат да планират нещо в тази посока. Разчитат на собствените си средства и възможности, а в условията на криза и галопиращи цени това е доста трудно. Очевидно има една нестабилност, с която правителството не можа да се справи.

За войната не искам да говоря в детайли, но искам да кажа само едно. Анализът трябва да започне от 2000 година и да ни доведе до днес. За да кажем какво мислим, как го мислим и защо го мислим. Защото войната е недопустима средство за решаване политически въпроси, но от друга страна непрекъснатият безумен неаргументиран натиск не води до нищо добро, а доведе до война.

Тодор Балабанов, председател на Общински съвет-Варна: Нанесоха голям удар на общините
За кратко време управляващите натрупаха много негативи, част от които касаят общините. На фона на драстичния скок на цената на електроенергията първо отказаха субсидии и много населени места останаха на тъмно през нощта, а след това заплашиха кметовете с проверки на АДФИ. Приетият държавен бюджет за 2022 г. нанесе голям удар на общините заради драстично орязаните средства за капиталови разходи.

Спират се инвестиции в инфраструктурни, социални и образователни проекти, част от които са готови за изпълнение. Варна ще получи едва 3 млн. лв. Те няма да са достатъчни за укрепването на свлачището на “Трифон Зарезан”, което блокира панорамния път за курорта Златни пясъци, за реконструкцията на крайезерната ул. “Девня”, за изграждането на Индустриалната зона, чийто старт чакаме от 1 година.

Проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във ВТУ: Кабинетът се мъчи с властта, която не му е по мярка
Кабинетът се оказа твърде неподготвен почти във всички сфери. Създава се впечатление, че се мъчи с властта и тя не му е съвсем по мярка. На първо място провалът на настоящото правителство е в областта на цените на горивата и енергоносителите. Не мисля, че управляващите успяха да овладеят и здравната криза.

Не виждам промени в модела на здравеопазване и всяка друга криза, ще ни намери отново неподготвени. От гледна точка на Северна Македония също няма постижения, а по-скоро има зацикляне и неяснота. По въпроса за стабилността на Правителството също ситуацията не е добра. Има напрежение в коалицията и това се усеща.

Кадровата криза е налице. Основната политическа формация “Продължаваме промяната” няма достатъчно подготвени кадри. Говори се схематично, правят се грешки. Няма подготвени лица, които да представят аргументирано идеите, дори и те да не са чак толкова лоши.

Владимир Каперски, писател и общественик от Благоевград: Създава се впечатление за разнобой във властта
Създава се впечатление за недопустим разнобой в правителството – Корнелия Нинова и БСП фактически са на страната на Русия, а останалите партньори настояват да се следва твърдо и последователно линията на ЕС и НАТО.

Крайно опасно е в условията на тежки военни действия недалеч от границата на България да се иска оставката на главния прокурор на републиката, при това в момент, когато прокуратура осветли руски шпиони – без да бъда адвокат на г-н Гешев, смятам, че кадровата смяна не е същността на съдебната реформа.

За безпрецедентното покачване на цените на всичко в България, нещата са катастрофални, създава се усещането, че тази криза се разраства неконтролируемо, а това освен, че създава силно социално напрежение, нанася и удар по националната сигурност.