Внимание, софиянци! Грандиозни промени в разписанията на трамвайните линии

Трамвай София (1)

Столична община пуска нова трамвайна линия №27 от кв. Манастирски ливади до надлез Надежда, съобщава stolica.bg. Влаковете ще се движат на 4 минути в пикови часове и 5-6 минути през деня, а вечер на 10 – 15 минути. Докладът с предложението е в дневния ред на сесията на Столичен общински съвет в четвъртък, 10 март т. г. В него се прави промяна на маршрута и разписанието на още 6 релсови линии, тъй като беше въведена временна организация на движението заради ремонта на петицата по „Цар Борис III“ по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза 1Г по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 – „Реконструкция на трамваен релсов път по бул. „Цар Борис 111“ – от трамвайно ухо „Княжево“ до трамвайно ухо „Съдебна палата“.

Промените на маршрутите ще осигури оптимална връзка с кв. „Иван Вазов“ през „Мария Луиза“ с Централна гара. Анализи показват, че при преминаването през „Мария Луиза“ има голям пътникопоток за това направление и трябва да се осигури необходимото движение на трамваите.

Целта е да се подобри транспортното обслужване на кварталите/жилищни комплекси „Обеля“. „Надежда“. „Иван Вазов“, „Манастирски ливади”, „Борово“, „Гоце Делчев”, „Красно село“, „Стрелбище“, които са в обсега на бул. „България“ като се осигури на гражданите лесен и удобен достъп до административната част на центъра и връзка с метролиния 1 (МС „Сердика“), пл. „Св. Неделя” и Лъвов мост, се посочва в доклада. Вносители са общинските съветници Карлос Контрера и Замфир Зарков заедно със зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев. Променените маршрути и разписания на трамвайните линии и пускане на новата трябва да стане от 8 март т. г., но не по-късно от 15 март т. г. Сесията е на 10 март, четвъртък.

Трамвайна линия 27 ще се движи от „Манастирски ливади“, мотрисите ще се движат по маршрута на на линия № 7 до пл. „Македония“, надясно по ул. „Алабин“, наляво по бул. „Витоша“, направо по бул. „Кн. Мария Луиза“ до надлез „Надежда“. Промени ще има и на маршрута на трамвайна линия № 7 като се запазва от „Манастирски ливади“ до метростанция „Хан Кубрат“, с преминаване през бул. „Христо Ботев“.

„Да се внедрят разписания за трамвайни линии № 7 и № 27, които да осигуряват синхронизирано преминаване в участъка между пл. „Македония“ и „Манастирски ливади“ с интервали в общия им участък от 4 минути в пикови часове. 5/6 минути през деня и 13 минути при нощно движение“, пише още в доклада.

– Трамвайна линия № 1: Да се промени маршрута – от ж.к. “Иван Вазов“ до площад “Македония“, надясно по ул. “Алабин“, наляво по бул. “Витоша“, направо но бул. “Княгиня Мария Луиза“ до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. “Струга“ и обратно по маршрута си. със запазване интервалите на движение и броя обслужващи коли.

– Трамвайна линия № 6: Да се внедри разписание за движение на трамваите през деня с интервали от 14/15 минути.

– Да се внедрят синхронизирани разписания за трамвайни линии № 11 и № 12. както и за трамвайни линии № 12 и № 18 (в съответните им общи участъци на движение) в рамките на разчетения пробег.

– Полученият пробег от въведените промени в организацията на движение на трамвайни линии № 1, 6, 7, 11, 12, 18 и 27 да бъде отразен в разчета за икономическата рамка. Новите корекции трябва да се направят от дирекция „Транспорт“ на Столична община и Центъра за градска мобилност и да внедрят описаните промени в маршрутните разписания за трамвайни линии № 1, 6, 7,11,12,18 и 27, се посочва в доклада.