Шуробаджанащина! Тома Белев назначи свое протеже – даде Национален парк „Пирин“ на отстранен директор

тома белев

Кадровите безчинства и шуробаджанащини в правителството на Просто Киро продължават и на екопочва, съобщава ПИК.

Заместникът и ортак по линия на усвояваните милиони уж за опазване на природата на екоминистъра Борислав Сандов – Тома Белев, само за две седмици назначи двама свои приближени на възлови места.

Белев вече назначи приближената си Мая Радева, която даде поръчки за над 2 млн. лв. на свързани с него фирми, за шеф на РИОСВ Велико Търново.

Сега обаче Белев издигна за директор на Национален парк „Пирин“ друго свое протеже – Валери Мечев.

Връзката им датира още от 2012. Тогава Валери Мечев като директор на Национален парк „Пирин“ пуска поръчка на стойност 1 милион лева за консултант към Дирекцията на парка.

На конкурса се явява само един кандидат и това е фирмата, собственост на Людмила Димитрова. През 2004 г. Димитрова и Белев правят заедно действащия сега план на Национален парк „Пирин“.

В края на декември 2012 г. Валери Мечев пуска още една поръчка за над 2 милиона лева. Този път е за актуализация на плана за управление на парк „Пирин“. А документи подава и „Обединение Пирин 2014 „с ръководител… Тома Белев.

В началото на 2013 г. офертите на 4-те участници в конкурса са отворени. Всички, с изключение на „Обединение Пирин 2014“, са отстранени още на етап документи. И за победител е избран консорциумът на… Тома Белев.

Впоследствие поради нарушения на процедурите от директора на парка Валери Мечев Върховният административен съд отменя класирането и определя друга фирма за изработването на плана. А заради тези нарушения Валери Мечев е освободен от директорския пост на парк „Пирин“.

Но след като Тома Белев става зам.-министър на екологията, Мечев отново влиза в дневния му ред. И на 02 март 2022 г. по негово предложение министър Борислав Сандов назначава уволнения през 2013 г. за нагласени поръчки Валери Мечев отново за директор на парк „Пирин“.

Междувременно преди няколко дни по предложение на Белев гореспоменатата Людмила Димитрова стана председател на Асоциация на парковете в България на негово място, след като той 19 години пребивава на този пост. А Белев най сетне се отписа от ръководството й – нещо, което е в остро противоречие със закона, тъй като това трябваше да стане още преди да бъде назначен за зам.-министър.

Целият този шуро-зетьо-баджанашки кадрил напълно се вписва не само в методите на усвояването на милиони уж за опазване на природата от нашите овъртолени помежду си като свински черва и неизменни шепа еколози. Но и твърдо следва общия кадрови курс на харвардските аферисти Крко и Кокорчо във властта. Промяната продължава с пълна сила.