Георги Георгиев: Дупката в градския транспорт на София е огромна

георги георгиев

Градският транспорт е най-големия проблем, за който не получихме достатъчна помощ от държавата. Това заяви в интервю за „Телеграф“ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му дупката, която трябва да се запълни, е огромна. „За съжаление градският транспорт катастрофира в сградата на парламента. Бяха ни отказани 178 млн. лева, които са жизненонеобходими на градския транспорт. Парите ги няма. Ние имаме над 7700 служители, на които трябва да плащаме заплатите, за да сме конкурентоспособни“, каза Георгиев, като добави, че се надява това да се случи през други компенсаторни механизми.

Въпреки че общината продължава да инвестира в градския транспорт от собствените си приходи, като няма държавно финансиране, оставаме с впечатлението, че София се наказва политически, каза още председателят на СОС. Той отбеляза, че градският транспорт няма как да спре, това е животоподдържаща система на града и парите за него ще трябва да се вземат от другаде. „Това означава да премахнем строителството на улици, да премахнем инфраструктурни обекти и промени, които хората отдавна очакват от нас“, каза още той.

По думите му, за него няма проблем да обикаля от врата на врата, за да иска пари за София, но по време на пандемия правителствата помагат на градовете си. При такъв ръст на енергоносителите общественият транспорт трябва да бъде подпомогнат, защото той има обществени функции, категоричен е Георгиев.

Големите предизвикателства пред бюджета на София за 2022г. са градският транспорт, строителството на детски градини, изграждането на критична инфраструктура в града, отбеляза председателят на СОС. По думите му, тази година в общинския бюджет ще има повече пари за екология, както и повече пари за чистота.

„Общинският съвет ще започне веднага разглеждане на бюджета, в срок ще направим и общественото обсъждане. Всичко ще е достатъчно прозрачно и навреме, за да се чуе и види от повече хора, да получим обратна връзка“, увери Георги Георгиев.