Само в 7DniSofia.bg

България плаче! Загубихме емблематична фигура в българския спорт (СНИМКА)

свещ

На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис проф. Ангел Пенчев, съобщава 24 часа.

Национален състезател през периода 1953-1961 г., той е сред първите, завършили специалност „Тенис“ във ВИФ (сега НСА) в един випуск с Георги Лазаров, също отишъл си неотдавна от този свят. С диплома в ръце Ангел (Анчо) Пенчев се завръща в родния Русе и от 1962 г. започва „възраждането“ на тениса в крайдунавския град. Десетки са неговите възпитаници там, като мнозина от тях стават шампиони в различни възрастови групи. Достатъчно е да споменем имената дори само на републиканските (държавните) ни първенци за мъже и жени Любомир Петров и Диана Москова. През 60-те и началото на 70-те години се говори за русенска школа в тениса, чийто „баща“ е именно бате Анчо.

През 1972 г. Ангел Пенчев е привлечен за асистент по тенис във ВИФ, по-късно оглавява там и сектор „Тенис“ в катедра „Футбол и тенис“ ,става доцент, а през 1993 г. е хабилитиран за първия и единствен досега в България професор по тенис. Цели 14 години (1964-1978 г.) Ангел Пенчев е председател на Треньорския съвет към БФТ.

Като треньор на мъжкия на национален отбор, води нашия тим на редица балканиади, капитан е и на селекцията ни за купа „Дейвис“. За своите успехи е отличен и със званието „заслужил треньор“.
През последните години дойде и най-голямото и заслужено признание за проф. Ангел Пенчев. Той бе обявен за почетен гражданин на Русе.