Само в 7DniSofia.bg

Специален полет до България: Руски самолет каца на Трети март в София, за да си прибере гражданите

аерофлот

Руската авиокомпания „Аерофлот“ организира специален полет до България, за да прибере в родината руснаците, които са останали на наша територия и не са успели да се приберат заради затварянето на въздушното пространство.

За извозването им е избрана е датата 3 март – националният празник на България, която отбелязва 144 г. от подписването на Санстефанския мирен договор, донесъл освобождението. Руският самолет ще излети от София в 13.05 по обед и по план трябва да кацне в Шереметево около 17.10 местно време.

От специалния превоз могат да се възползват гражданите на Руската федерация, които се намират в чужбина и имат билети за която и да е руска авиокомпания, която не е успяла да осъществи прибирането им в страната, се посочва в съобщението.

Ден по-рано руските граждани бяха предупредени да не чакат специалните полети, а да се прибират в родината през алтернативни маршрути, например през Азербайджан, Армения, Казахстан, Катар, ОАЕ и Турция. В понеделник Европейският съюз забрани на руски самолети да преминават през въздушното му пространство заради военните действия на Русия срещу Украйна. В отговор Москва предприе реципрочни мерки и затвори небето си за 37 държави, чиито самолети нямат право да навлизат в нейното въздушно пространство.