Новият военен министър огласи важни данни за подкрепата на НАТО към България и Украйна

драгомир заков

Всеки български посланик трябва да е готов да се грижи за България. В последните 6 години като директор и посланик в НАТО, работя с 60% военнослужещи от делегацията в НАТО. Работя постоянно и с началника на отбраната в целия тоя период. Познат съм на много хора в министерство на отбраната и те познават мен. Това заяви новият министър на отбраната от ПП Драгомир Заков пред медии в кулоарите на парламента.

„Ситуацията е динамична. България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, мисля, че всички ще се чувствате по-сигурни, сили на НАТО да дойдат, но това ще се случи по конкретна процедура. България е част от НАТО“, каза той.

„В мои публични интервюта съм казвал, че това е агресия и се води война. Решенията се взимат от МС, а когато е необходимо от НС“, обясни Заков.

Репортерът на БЛИЦ Димитър Патарински попита как ще бъде подсигурено Черно море в тази ситуация.

„НАТО активира плановете за отговор. Черно море е част от зоната за отговорност и можете да сте сигурни, че е подсигурено“, увери той.

„Това, което НАТО направи в последните седмици, беше да постави Русия на масата за преговори. Русия действа, докато вратата за преговори беше широко отворена. Позволете ми да отида в министерство на отбраната и да се запозная до къде са стигнали украинските искания. Ако българската армия не може да отговори, няма да го направи“, заключи Заков.