Само в 7DniSofia.bg

В район „Триадица“ секат дървета наред, кметът побесня – ще валят глоби

димитър божилов

Район „Триадица“ подаде сигнал до Софийска районна прокуратура за незаконното изсичане на 26 броя дървета от редки и ценни видове в частен имот в кв.“Манастирски ливади-изток“, съобщават от районната администрация. Мястото беше посетено от кмета Димитър Божилов, зам.-кмета инж. Христо Вълчанов, както и от специалистите по екология на района. Били са изсечени без разрешение секвои, морски борове, дъбове, липи – до едно големи и здрави дървета. Причината за унищожаването им е намерение за строеж от страна на собствениците.

Преди година и половина Столичният общински съвет защити въпросните дървета, които са на мястото на бившата ботаническа градина на София, след доклад на кмета Божилов. „Боли ме не заради усилията ми – това е моята работа, а политиката на Триадица е да се бори за по-зелен район. Болката ми е за тези живи организми, които са видяли десетки години и растящия пред тях град, който най-накрая ги погълна“, отбеляза той. Кметът на района очаква да бъдат наложени глоби от страна на Столичен инспекторат в максималния допустим размер- 50 хил. лева.

„Надявам се органите на прокуратурата да констатират поръчителите и извършителите на тази опасна за живота и безопасността на гражданите сеч, а по отношение на административната глоба за собствениците ще кажа едно- дори един пръстен от стволовете на тези прекрасни дървета не може да се оцени на 50 хил.лв“, написа Димитър Божилов във Фейсбук.