Само в 7DniSofia.bg

Украйна ни въвлича във войната: Твърди, че й пращаме самолети, напук на Петков

изтребител

България, Полша и Словакия ще прехвърлят 70 военни самолета на Украйна, които могат да бъдат базирани на полски летища. Това изявление направи във вторник на официалната си страница във Фейсбук пресслужбата на Военноморските сили на Украйна.

„70 самолета за украинската армия! Нашите партньори ни предоставят МиГ-29 и Су-25! Ако е необходимо, те ще могат да се базират на полски летища, от които украински пилоти ще изпълняват бойни задачи“, се казва в съобщението.

Според ВМС на Украйна, България ще даде на страната 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, Полша – 28 самолета МиГ-29, Словакия – 12 МиГ-29. Това твърдение на украинските власти идва на фона на изявлението на премиера Кирил Петков, че страната ни не се е договаряла да праща изтребители. „За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват“, каза той, след като обяви смяната на военния министър Стефан Янев.

Представителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че външните министри на ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна смъртоносни оръжия на стойност 450 млн. евро. Освен това Борел каза, че ЕС ще достави военни самолети на Украйна.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев все още не е получил желания резултат в преговорите с Москва. Администрацията му тепърва ще решава как да се проведе втория кръг от преговори, след като делегацията се върне и анализира преговорния процес. „Засега нямаме резултата, който искахме да получим. Русия обяви позициите си, от нас са прозвучали контрапункти, за да се сложи край на войната. Получихме някои сигнали. Когато делегацията се върне в Киев, ще анализираме чутото и след това ще определим как да продължим към втория кръг от преговори“, каза Зеленски в Телеграм.