Ново 20: Янев не казвал „война“, за да не ни плаши, пряка заплаха за нас нямало „в момента“

стефан янев

Стефан Янев отказвал да нарече инвазията на Русия в Украйна, защото имал отговорност към българските граждани.

„Нека да влезем в контекста на цялото събитие, цитирах какво каза президентът Путин и се позовах, че ползването на атрибути на военното говорене, трябва да е много внимателно. Никъде в официалния език и на НАТО, и на ЕС, няма използване на думата война. Ние трябва много внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията“. Това заяви пред „Панорама“ военният министър, който беше посрещнат от протест пред сградата на БНТ и беше под тежка полицейска охрана.

„Българските граждани не трябва да бъдат плашени, защото по всички наши оценки за това, което става в Украйна, за тази война в Украйна, тя не носи пряка заплаха за територията на България в момента. Това са ни оценките“, успокои Янев.

„България и в момента помага на Украйна, преди всичко с хуманитарна помощ“, заяви Янев.

Според него правилният въпрос е как България може да защити най-добре националните си интереси.

„Да погледнем какво се случва. Без значение евфемизмите, които използваме за войната в Украйна, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента. По-големият проблем е, че системата за международните отношения не работи, системата за сигурност е изчерпала своя потенциал да решава кризи от такъв порядък с дипломатически средства. Дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия, защото в историята на човечеството търсенето на начини за разрешаване на диспути до този момент води до тази практика“, обобщи бившият премиер.