Българските санкции започнаха: Първа компания спря финансите на руски граждани и фирми

пари

Първа финансова компания у нас въведе рестрикции заради военните действия на Русия в Украйна.

Paysera – компания за парични преводи и разплащания, която оперира и в България, спира да обслужва руски граждани и компании.

Разплащателните сметки на руски физически и юридически лица ще бъдат закрити, пише „Марица“. Прекратяват се и всякакви транзакции в рубли, както и преводите към всички банки в Русия. Обмяната на руска валута – също.

Компаниите, които са регистрирани извън Русия, но чиито основни акционери са руски граждани, няма да могат да бъдат клиенти на компанията, се казва в позицията на финтех компанията.

Имейли с уведомлението вече са разпратени до българските клиенти. Там се посочва, че мярката е в знак на солидарност с Украйна и народа й.

„Санкциите на ЕС, наложени на руските банки на 22 февруари, са компромис, който трябва да бъде одобрен от всички държави-членки на ЕС. Ние сме солидарни с украинците и повече няма да обработваме почти всички транзакции, свързани с Русия.

Въпреки че разбираме, че не сме гигант на финансовия пазар, ние искаме да изпратим посланието, че всички можем да окажем влияние чрез избора, който правим“, казва Гинтаутас Межетис, главен изпълнителен директор на Paysera.

Той обяснява, че чрез налагането на ограничения върху операциите, свързани с Русия, компанията намалява и оперативния риск.