Кметът на район „Средец“ започва процедура за преместване на паметника на съветската армия

паметник съветска армия

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще възложи започването на процедура по преместване на паметника на съветската армия в столицата. Това съобщи самият той в социалната мрежа. Предложение за преместването на паметника е внесено още през март 2020г., но до сега докладът не е поставян на разглеждане от Столичния общински съвет. „Недопустимо е да няма позиция по въпроса“, каза вчера независимият общински съветник Методи Лалов.

Общината, като собственик на терена под паметника, има възможност да инициира преместването му, въпреки, че той е държавна собственост, стана ясно на вчерашното заседание на СОС, на което беше поставен въпроса.

„Утре (б.р. днес, 25 февруари) ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“, заяви Трайчо Трайков.

Според направеното по поръчка на Столична община социологическо проучване през 2014 г., стотици хиляди софиянци са категорично за демонтиране на монумента. Експертизата, извършена в края на 2018 г., констатира „лошото функционално и техническо състояние на монумента“, последващи действия за обезопасяване на паметника и извършване на ремонтните дейности обаче не са извършвани. Неведнъж паметникът осъмва оцветен, надраскан с графити или замърсен. Въпросът за премахването на паметника от центъра на София се отлага от години, въпреки мнението на голяма част от столичани.