Последни данни за българите на запалилия се ферибот: 7 се издирват, съмненяват се за още двама

ферибот

От хората, които се издирват – 12 души, седем са български граждани. Има съмнение за още двама, но все още тяхната националност не е потвърдена. Това заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова на извънреден брифинг с актуална информация за вчерашния инцидент със запалилия се ферибот, на борда на който е имало български граждани.

Сънародниците ни са настанени в хотели на остров Корфу. Сформиран е кризисен щаб. Консулът ни в Солун е посетил българите. На всички спасени български граждани е осигурена храна и напитки. Сред тях има и деца. Те ще бъдат транспортирани до Игуменица, от където ще решат накъде да продължат пътуването си – до Италия или до България. Все още няма информация колко от тях ще се приберат в България.

„Двама български граждани са в болница. Единият е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние“, каза Петрова.

По темата Украйна зам.-министърът на външните работи заяви: „Напрежението ескалира. Позицията ни е ясна: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В постоянен контакт сме с дипломатическата ни мисия там. От 84 български граждани за момента 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в близките дни“.