Само в 7DniSofia.bg

„Барселонагейт“ да се вкара в националния календар, предлага Тома Биков

Тома Биков

В националния календар да бъде вкаран специален ден за „Барселонагейт“. Това обяви, че ще предложи депутатът от ГЕРБ Тома Биков, след като в пленарната зала се заформи нов скандал за това имал ли е бившият премиер и лидер на партията Бойко Борисов нещо общо с къщата на моделката Борислава Йовчева в Барселона.

„ГЕРБ паднаха от власт, но Борисовщината и наследството от онова управление продължават да тегнат над нас и последният пример е само отпреди няколко дни, свързан с един огромен скандал с една къща в Барселона и съмнение за международно пране на пари на стойност около 10 млн. лв. Този скандал стана обект на разисквания в Европейския парламент, в българския парламент, чуждата испанска преса и българската. Но не стана обект на внимание от българското държавно обвинение и от страна на бившите управляващи в лицето на ГЕРБ, които омаловажиха скандала като медийни изрезки, а самият Борисов заяви, че няма, няма и да има къща в Барселона“, скочи на трибуната първи депутатът от БСП Явор Божанков. Той подчерта, че „медийните изрезки“ все пак се оказали стойностни за чуждите органи, които се сезирали.

Никоя преса никога не е заявявала, че Борисов има къща в Барселона. „Мис Бикини“ има къща там за 10 млн. И въпросът е кой купи на една българска манекенка къща за 10 млн. в Испания. Откъде дойдоха тези пари? И отговорът се крие зад мрежа от фирми, подставени лица и офшорна собственост. Този отговор 2 г. не може да бъде открит от прокуратурата, а тя наскоро получи 219 стр. доклад от чуждите служби, които трябва да преведе и се надяваме да не и отнеме още 2 г. Въпреки всичко тук е моментът да благодарим на четвъртата власт, защото все пак някой върши работа, каза той. Подчерта още, че в доклада се посочвало на няколко места, че парите могат да се обвържат между Борисов и Йовчева.

„Ще започна с цитат, който е мой. Стигнах до там да се самоцитирам. Цитатът е от 2020 г. февруари: „Това активно мероприятие се повтаря всяка година, можем да го вкараме в празничния календар на държавата, евентуално всеки февруари или март да пускат по една статия в някой чужд вестник по същата тема“. А сега наистина ще направя предложение да го вкараме в националния календар да имаме „Барселонагейт“ да излезе трупата, която си го повтаря, може да направите Елена Йончева неин шеф, и да изпълнява този народен ритуал, да взема вестници и да ги показва, г-н Божанков може да е част от тази трупа и да излиза да държи реч на 20 февруари“, отвърна му Биков.

„Тази работа е много смешна. Объркахте всички схеми, които бяхте подготвили, оказахте се в пълна безизходица, два месеца не знаете какво правите, анализирате, изпадате в конфузни ситуации, гласуваме по три пъти един закон, тръгнахте да правите комисия за промяна в конституцията, която още не се е събрала и е окастрена и нелегитимна, и дойде време за „Барселонагейт“, март може да дойде АМ „Хемус“, май си разпределете да подхванете всички подслушвания и така да караме всеки месец, за да може да се занимаваме с всякакви глупости, но само не и това, което е пред очите ни“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Понеже в тази зала хората започнаха да се самоцитират, и аз да допринеса за дискусията: „Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор“. Това е цитат, който трябва да влезе в българската история и смятам, че аз се подписвам под него“, каза пък червеният Александър Симов.

ГЕРБ имат желание да се запознаят с празничния календар на българите и тъй като има страшно много дни, които според тях трябва да бъдат отбелязани, като започнем от „Суджукгейт“, „Цумгейт“, „Осемтеджуджета гейт“, заизрежда пък Антоанета Цонева от ДБ. Вместо „Хемус гейт“ обаче първоначално обяви, че е имало „Хумус гейт“ и макар бързо да се поправи, предизвика усмивките на колегите си в пленарната зала.

Смятам, че твърде много ще се натовари празничния календар и затова ви предлагам да се опитате да канонизирате светата главна прокуратура – един ден, в който да може да отдадете нужното на прокуратурата, която дава чадъра на вашия бос, каза тя.