Светкавични действия: Полицай спаси първокласник, изпаднал в кома и без дишане

Полиция

Началник от КАТ – Пловдив спаси живота на припаднал първокласник в училище „Васил Петлешков“ в града, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“.

Инсп. Илиян Гвоздев, който е началник на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали, се намирал в двора на училището вчера. Около 14:00 часа той бил извикан на помощ заради припаднал първокласник в една от учебните стаи. Отзовал се незабавно, като междувременно позвънил и на тел. 112 за линейка.

В присъствието на медицинската сестра на училището, Гвоздев преценил, че случаят се нуждае от спешна реакция и решил двамата да откарат детето със служебния автомобил до близката УМБАЛ „Свети Георги“. С включени светлинна и звукова сигнализации на патрулната кола то било транспортирано за около минута до болницата и предадено на дежурния екип от Спешния кабинет.

„Детето бе донесено на ръце от инспектор Гвоздев, без дишане и в кома“, разказа д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“. Не е ясно какво щеше да стане, ако се бяха забавили, докато чакат „Бърза помощ“, добави той и подчерта, че реакцията на инспектора и медицинската сестра е била животоспасяваща.

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог и направили консултации с невролог и хирург. По-късно то е откарано с линейка в интензивното отделение на Детска педиатрия, където се намира и в момента с ясно съзнание, без затруднения в дишането и в стабилно хемодинамично състояние.

Като изказва благодарност и на медицинската сестра на ОУ „Васил Петлешков“ за проявената съпричастност, лечебното заведение призовава всички граждани да оказват първа помощ на всеки, който се нуждае от спешна реакция за превенция на живота.