КОШМАР! За две години в родилното: 100 бебета оставени в пандемията

бебета

Близо 100 са бебетата изоставени в родилното за две години пандемия. За други над 500 мъници е имало такъв риск, но майките им са размислили, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Телеграф“. През 2020 г. жените, които са се отказали от бебетата още в родилното, са 49.

Лек спад се наблюдава през миналата година, когато е имало 43 такива случая. За общо 663 мъници е имало риск да не растат в семейна среда за първите две години на пандемията.

Това означава, че са били на косъм да бъдат изоставени, защото по някаква причина родителите не са били сигурни, че могат да се грижат за тях. През 2020 г. майките, които не са искали или не са могли да ги вземат в семейството, са били 362. В тези случаи от родилните отделения сезират социалните, които отчитат, че над 300 от новородените са си били прибрани у дома.

Д-р Румен Велев, директор на столичната АГ „Шейново“, потвърди, че и при тях са имали случаи, в които родилки са оставяли бебета си на държавата. Когато жената каже, че не може да се грижи за детето, сигнализираме социалните служби, които разговарят с нея, обясни той. И допълни, че понякога майките размислят и решават да задържат децата си. По данните на АСП миналата година в риск от изоставяне са били 301 хлапета, като това не се случило при 258.

Най-много са родилките, които са поискали да оставят бебетата си в Бургас – 57. В София-град те са 19. В Силистра 22 жени са имали намерение да поверят децата си на държавата миналата година, като само един е случаят на изоставено дете. В морския град обаче за миналата година няма нито едно изоставено пеленаче, което означава, че жените са се отказали от намерението да дадат децата си на държавата.

В столицата обаче бебетата, поверени на държавата, са 8. Голям е техният брой и в Сливен – 12 изоставени новородени. Нито една родилка не е поискала да остави бебето си в Смолян. Още 12 области са без поверено на държавата новородено, въпреки първоначално заявено за това намерение от страна на майката. Сред тях са София-област, Разград, Плевен, Шумен, Търговище, Ямбол и Видин.

Експертите не свързват неувереността на майките, че могат да отглеждат децата си с пандемията. Според тях причините са комплексни и те са един и същи през последните години. Сред основните е ранна или нежелана бременност на малолетна или непълнолетна родилка. Когато семейството е многодетно и няма възможност да се грижи за още едно дете, също става повод то да не остане в дома.

Нисък социален статус, нежелание да бъдат изпълнявани родителските функции, насилие в семейството, липса на жилище и постоянни доходи са другите мотиви за изоставяне на деца.

Психолог убеждава майката да размисли
С родителите, които не искат да отглеждат детето си в семейна среда, работи психолог. Дава им се педагогическа и правна помощ по проблеми, свързани с отглеждането и възпитанието на децата, обясниха от Агенцията за социално подпомагане. На семействата се оказва финансова, социално-психологическа, педагогическа подкрепа, обобщиха от АСП.

Най-много мъници проплакаха в Пловдив
Нели Колева

6935 бебета са се родили в община Пловдив за миналата година според данни на НЗОК. На фона на общия спад в страната Пловдив отчита ръст на новородените, които са с 321 повече от родените през 2020 година. Най-сериозен е ръстът на УСБАЛАГ „Селена“, които отчетоха 2741 бебета за 2021 година – с 340 повече от предходната.

Пловдивската болница е единствената извън София с над 2000 раждания за 2021 година и втора в страната по брой новородени бебета. Освен в Пловдив повече бебета през миналата година са се родили и в София – с 237, във Варна – с 92, и във Видин – със 150. В общ план обаче новородените в страната са намалели с 1764 за годината, като общият им брой според данните на НЗОК са 52 204. Под 100 новородени отчитат 14 лечебни заведения, като най-малко раждания има в някои отделения във Видин, Смолян и Чирпан.