ГЕРБ: Бюджетът за 2022г. ще доведе до обедняване. Кирил Петков и Асен Василев лъжат!

вълчев герб

Като бюджет на обедняването определи макрорамката на правителството за 2022 Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ.

„Нашето съмнение е, че Асен Василев харесва инфлацията, защото с едната ръка взема 10 единици, а с другата връща 5. За последната година и половина кумулативната инфлация по наши разчети ще достигне 20%. Близо 1 млрд. лева Асен Василев събра от поскъпването на тока и 10 млрд. лева от високата инфлация, за която лично финансовият министър е виновен заради закъснелите компенсации за бизнеса. Същевременно правителството иска кредит в размер на близо 8 млрд. лева. Питаме къде са тези 10 млрд. лева, но никой не ни отговаря“, посочи народният представител, цитиран от DarikNews.

По въпроса за цените на електроенергията Вълчев смята, че единствената работеща формула е да бъде запазено производството на ток от въглища с намаляване на въглеродните емисии, но управляващите не мислят в тази посока. Според него мнозинството очевидно не може да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост и заявката за закупуване на батерии за съхраняване на енергия ще се окаже най-скандалният и лобистки проект.

По информация на ГЕРБ за него са предвидени 1,5 млрд. лева. Освен това батериите имат ограничен срок на живот – максимум 4 години. „С реализирането на тези намерения ще бъде закрит поне един рудник в „Мини Марица-изток“ и ще бъдат съкратени най-малко 3000 души. На практика на 13 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите“, добави Красимир Вълчев.