Психологът Росен Йорданов: Харизмата на Кирил Петков е увяхнала, лидерството му е разклатено

кирил петков

„Не знам дали президентът ще стигне до някаква форма на предсрочно освобождаване, но премиерът, като гледам, все повече заприличва на манифестиращ жертвен агнец, който може би пръв ще бъде хвърлен на масите, ако се случи нещо“, заяви пред радио „Фокус“ психологът Росен Йорданов.

По думите му това, което издава премиера е неговата нервност. „Вижте, тъй като основният въпрос в момента, е „Какво му става на Киро?“ – ако ми позволи, „просто Киро“, използваме този израз. Всъщност все повече хора, дори и най-запалените му фенове, си задават този въпрос – какво му става. Защо той все повече затъва не просто в блатото на лапсусите и на изказванията тип нонсенс, но и в, бих казал, перфидни, агресивни твърдения и изказвания, които не само издават лош вкус, но издават и друга природа, която се крие зад опаковката на приятната усмивка. Когато някой каже „слагаме си наши хора“ или пък, че „ще правим арести“, някак звучи доста заканително и доста агресивно, макар и опаковано пак в някакви оправдателни обяснения за това, какво е имал предвид и какво не е имал предвид. И ние имаме изказване, което после трябва да бъде тълкувано“, казва още Йорданов.

Според него вече се излиза от фазата на забавлението, защото злободневието ни притиска все по-сериозно. И особено той има преки наблюдения и от негови колеги, и от други известни лица, анализатори, с които са коментирали, пък и с хора, с които работи, от реалния бизнес – „то няма един човек, който да е оптимистично настроен като премиера“. „Повечето се тревожат за плащане на сметки, за това как ще плащат заплати на хората и т.н., и т.н. Това са си истински, реални проблеми. Така че тези неща издават цялата тая симптоматика. Да, в началото изглежда забавна, някой може да се сърди на зевзеците, които вече буквално задръстиха интернет пространството с всевъзможни шеговити снимки, клипове и т.н. за премиера, но това издава страх, това издава уплах, който вероятно е заседнал в душата на премиера“, казва още психологът.

На въпрос дали в момента може да се говори, че около Великден отново ще има предрочни избори, Йорданов коментира, че му е трудно да се ориентира в момента, защото нещата са динамични.

„Смятам, че хората, особено тези, които с все повече сила ще поддържат някакво, дори и илюзорно усещане за мнозинство, които са мотивирани най-вече от това да не се върне старото, макар че има един такъв принцип: не е и така, както беше, но не е и така, както е сега. Но тези хора със сигурност се чувстват най-малкото неловко, виждайки какво се случва и вероятно преживяват по някакъв начин случващото се.

Това, че те може би ще изтърпят още известно време да поддържат огъня на протеста, на промяната, но това е нетрайно състояние, защото дори и да се самозаблуждаваш за много неща, когато ти отънее джобът и когато хладилникът ти се изпразни, нещата стават много драматични – гладът побеждава почти всичко. Така че любов не виждам много да има, има интереси, но не и любов, защото любовта все пак ще победи, ще се наложи в света, затова казваме, че тя почти всичко побеждава. Но ако това не се случи, тогова няма какво да удържи нещата“, казва още психологът.

По думите му най-оптимистичният хоризонт е, че всичко ще се реши евентуално лятото, което се очаква като онзи трамплин, който да изтласка нещата от тази заседнала ситуация, от тази стагнация, която е в момента, стагнация в душевно отношение.

„Но със сигурност лидерството на г-н Кирил Петков е силно разклатено, очевидно харизмата му е увяхнала. Сега в момента всички се надяват тайно, особено тези, които са положителни, в одобряващия спектър от публиката в България, се надяват на някакъв гениален напън на лидера в сянка Асен Василев, нищо, че той стои в тъмното и само от време навреме излиза, хапе набързо, и после се прибира в кабинета си, заровен в много, много, много документи. Виждам, че обаче все повече и повече структури преминават към негово лично подчинение, които са важни за държавата. Та, вероятно оттам се очаква да дойдат добрите новини. Ще видим. Друг е въпросът, дали този ум ще бъде използван, за да ни помогне на нас или да помогне на някой друг”, казва още Йорданов.