Д-р Виткова: Случаят от Враца е показател за неадекватността на здравната система

Мими Виткова

Трагичният случай от Враца, при който загина жена, чакайки пред Спешното отделение, е показателен за цялата неадекватност на здравната система. Това каза в ефира на „Твоят ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова. По думите й работещите в спешните звена трябва да имат достатъчно добра квалификация, за да разпознават случаите.

„Едно лице трябва да прецени кога има нужда от спешна намеса и кога не е време за събиране на паспортни данни. Починалата жена от Враца беше погребана дори без аутопсия“, обясни тя.

Бившият здравен министър коментира още, че кадровият потенциал в болниците в малките населени места е в тежък дефицит.

„Натоварихме един куп болници в големите населени места и оголихме провинцията. Проблемите са комплексни. Вече не съществува стремежът здравеопазването в цялата страна да бъде изравнено. Спешната помощ е огледало на всичко в системата. Тя не бива да бъде товарена в несвойствени функции. Например, здравнонеосигурените лица нямат друг досег със здравеопазването, освен да преминат през спешните центрове. Проблем е и масовото недокомплектоване на центровете“, добави Виткова.

Кадровият дефицит, финансовото обезпечаване и следдипломната квалификация са неща, на които трябва да се обърне внимание, смята още Мими Виткова.

Във връзка с идеята единствено парамедици да посещават спешните случаи на адрес, тя коментира, че това няма да е работеща идея.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории