Междусрочната ваканция приключи – къде и кои класове влизат в час?

тестове ученици училище

Междусрочната ваканция приключи. В цялата страна учениците от 1 до 4 клас в понеделник ще влязат в класните стаи след направен бърз тест или предоставяне на „зелен сертификат“, съобщава Bulgaria ON AIR.

Учениците в столицата от 8, 9 и 11 клас също ще се обучават присъствено, а учениците от 7, 10 и 12 клас – от къщи. Всички от Разград, Силистра, Търговище и Шумен също ще започнат втория срок присъствено.

В Бургас учениците от 5 до 12 клас ще учат от къщи. В областта най-много са заразените между 18 и 65 години – над 3000 души на 100 000 население. Сред тях и много преподаватели – общо 84. На тяхно място в класните стаи от понеделник ще влязат пенсионери и студенти.

„Разчитаме, че ще справим със собствени сили. Разчитаме също така на банките кадри на Регионалния инспекторат на образованието, како разчитаме на колеги, които вече са се пенсионирали, за наше щастие те се отзовават и успяваме на 100% да покрием. Другото положително в нашето училище е, че 70% от персонала е ваксиниран“, сподели директорът на СУ „Епископ Константин Преславски“ Мартин Илиев.

Междусрочната ваканция не даде очаквания резултат за спад на случаите на Ковид в областта. Бургас дори надмина София по заболеваемост за последните две седмици – 2 180 души на 100 000 население.

„Ваканцията, която изтича днеска и ротационния принцип на обучение през изминалата седмица не дадоха резултат. Видяхме, че по време на ваканцията продължава да се качва кривата. Искрено се надявам следващата седмица, когато от 5 до 12 клас децата преминат онлайн да се подобри тази епидемична вълна. Това са очакванията на всички, единодушно беше решението на щаба“, обясни шефът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя на местно ниво. Според Националния план за справяне с пандемията едни и същи випуски не могат да се обучават онлайн повече от една седмица без прекъсване.