ГЕРБ: Кирил Петков води тайни разговори на тъмно да отпадне зеленият сертификат

костадин ангелов

Премиерът Кирил Петков водил тайни разговори на тъмно с представители на партия „Възраждане“, за да отпадне зеленият сертификат в България. Това заяви от кулоарите на парламента бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Информацията той научил в пенарната зала, а разговорите на премиера с най-малката парламентарна формация се случвали по телефона и Петков поел ангажимент да отпадне сертификата.

От ГЕРБ също призоваха да отпадне сертификата в страната. Причината, че сертификатът у нас бил побългарен и 30% от сертификатите били фалшиви. „Като отпадне зеления сертификат, търговията с него и търсенето му ще спре. Тоест ще свършим работата на МВР“, каза още Ангелов.

Той припомни, че преди месец от ГЕРБ поискали да отпадне зеленият сертификат в сградата на парламента. „Напрвихме го, просто защото той трябваше да важи за всички български граждани. Нека да не се сравняваме помежду си кои сме по-равни и по-богоизбрани. Нашият зелен сертификат е в нашите депутатски карти“, каза Ангелов. Всички депутати на ГЕРБ дали своите зелени сертификати и те били вкарани в депутатските им карти, обясни той.

12 депутати от партията дори се подписали под конституционната жалба на „Възраждане“ срещу зеления сертификат. „Смятаме, че трябва да бъде отменен като документ, който дава различни права на българските граждани и онеправдава онези, които искат да спазват наистина здравния протокол“, каза зам.-председателката на парламента Росица Кирова.

В НС обаче влизали депутати без сертификати, затова от партията настояха правилата да се спазват от всички в страната. „Тъй като правителството се провали във въвеждането на зеления сертификат в България. Хайде да си го кажем направи – някой като ви иска зелен сертификат иска ли ви лична карта? Сигурни ли са, че това е вашия зелен сертификат?“, попита бившия здравен министър.

„МВР се провали в спирането на търговията със зелени сертификати. Притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно. То убива хора“, добави Ангелов.