Само в 7DniSofia.bg

В София пропищяха от набези: Регистрираха просещи деца и стана страшно

дете

Отново се регистрират сигнали за просещи деца в столицата на Националната телефонна линия за деца 116 111. Само за тази седмица са регистрирани два такива. Сигналите се предават с бърза връзка към отдел „Закрила на детето“, който отговаря за територията, където са забелязани децата, както и към групата „Мобилна работа с деца в риск“ за предприемане на незабавни действия.

По информация на Дирекция „Социално подпомагане“ на място веднага е изпратен екип социални работници, но на адреса не са установени деца. Бързото и постоянното движение на децата от едно място на друго е постоянен проблем, който възпрепятства работата на екипите.

През изминалата година по инициатива на председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова са организирани няколко междуинституционални срещи с представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Столична дирекция на вътрешните работи и Агенцията за социално подпомагане. Извършени са няколко съвместни обхода от два екипа с представители на ангажираните институции. Добрата координация между всички институции е от изключителна важност, заради трудността на установяването на местонахождението на просещите деца.

„Като председател на Държавната агенция за закрила на детето и като майка, и като гражданин, за мен е немислимо да продължава използването на деца за просия. Затова всички трябва да се противопоставяме на това явление, а не да го стимулираме като подаваме пари на просещо дете от съжаление към него. Изключително съм обнадеждена, че хората започват да изпитват все повече нетърпимост и често задават въпроси към децата кой се грижи за тях, къде са родителите им, кой ги е довел, ходят ли на училище. Това показват и обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111, на която сигнали подават и обезпокоени хора на високи политически позиции, което е ясен знак, че телефона ни има все по-голямо доверие сред гражданите, независимо каква роля имат в обществото. Не е трудно – с един сигнал всеки може да спаси дете в беда“, заяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова по повод увеличаващите се подадени сигнали за просещи деца.

През 2021 година на Националната телефонна линия за деца 116 111 са подадени 51 сигнала за просещи деца, като 30 от тях са на територията на гр. София, 3 са в Бургас, 4 във Варна, останалите са от градове в страната – Пазарджик, Пловдив и др. От началото на 2022 г. на детския телефон са постъпили 4 сигнала за деца, които просят, като 3 от тях са за София и един за Стара Загора.

Благодарение на общите усилия на отговорните институции, координирани от ДАЗД, са установени четири деца, които извършват продажба на цветя по заведенията на централни улици в град София. Компетентната дирекция „Социално подпомагане“ извършва актуална оценка на случая и риска от въвличането им в просия. Към момента две от децата са с предприета мярка на закрила извън семейна среда, а със семейство активно работи компетентната дирекция „Социално подпомагане“. С останалите деца също се работи от страна на социалните работници.

За Държавната агенция за закрила на детето един от основните приоритети остава борбата за предотвратяване експлоатацията на деца с цел просия.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории