Цацаров проговори за оставката си: Евтин пиар на управляващите! Дойде ми в повече!

сотир цацаров

Шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров разкри за първи път мотивите за своята оставка, както и защо, и по какъв начин е отнет допуска му до класифицирана информация.

„В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство и не мога да бъда обвиняван за всичко, което не е направено. В продължение на няколко месеца се изляха всякакви тиради, които бяха свързани с три-четири имена в тази държава. Достатъчно ми беше да чуя от човек който се обръща към Бойко Борисов с „да, г-н премиер, разбира се г-н премиер“, заяви Цацаров и заяви, че визира Христо Иванов. Така започна с обявяването на мотивите си да подаде оставка като председател на КПКОНПИ пред ресорната комисия в парламента.

Другото, което дошло в повече на бившия главен прокурор са посочените червени линии от Кирил Петков. „Бях поласкан и учуден да разбера, че първите две червени линии са моята оставка и на главния прокурор. Не е енергетиката, не е ковид кризата или нещо друго“, заяви Цацаров и допълни, че всеки ден семейството му чете критиките, като е стигнал до там да прочете думи на Ивайло Мирчев, че и за неудачите в енергетиката отново е виновен Цацаров.

„Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка, освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики. Давам им възможност да покажат какво могат. От тук нататък пречката я няма и вече няма да си правят политически пиар“, заяви още пред депутатите Цацаров. Той припомни, че 20 години е бил съдия, 7 години е бил главен прокурор и няма по-естествено от това да се върне в съдебната система, за разлика от тези, които диплома, но не могат да работят друго освен политици.

Цацаров обясни и кога и как му е бил отнет допуска до класифицирана информация. По думите на Цацаров 15 дни преди да обяви решението си в публичното пространство той е уведомил затова лидерите на парламентарно представените партии, включително и управляващата коалиция. 10 дни преди да подаде оставката си той е уведомил и президента Румен Радев за намерението си, защото уважава институциите.

„След като беше ясно, че ще подам оставка последва беседа от агенти на ДАНС по подаден сигнал. Агентите ме уведомиха, че е за отнемане на допуска, а от зададените ми въпроси стана ясно, че е свързано с ЦУМ-гейт, което беше обстойно проверявано. Не е изтекла никаква информация и никой не ми е казвал нищо. В рамките на нормални и легални механизми съм научил за тази процедура, но чак след като реших да подам оставка“, каза Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ подчерта, че на 14 януари – петък допуска му е бил отнет, но той не е бил уведомен от ДАНС за това. Вместо това пресцентъра на Кирил Петков пуска информацията в 9 часа сутринта на определена медия. Заповедта е подписана от зам.-председател на ДАНС по пряко настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Не смятам, че след като 20 години съм бил съдия, 7 години съм бил главен прокурор и съм чел строго секретни документи в това число и на чужди служби, някой може да ми каже че съм изнесъл класифицирана информация и от това има последствия“, заяви Цацаров.

По повод думите на Кирил Петков днес от Брюксел, който внуши, че оставката и допуска имат връзка и второто е причина за напускането на Цацаров, шефът на КПКОНПИ определи като „случайна случайност“, че 9 часа сутринта от пресцентъра на Петков са подали информацията на една медия, а на Цацаров са съобщили в 13:20 на обяд, когато той се е обадил на агентите от ДАНС, да се върнат и да му го връчат лично. Цацаров определи случващото се като евтин политически пиар.

По думите му предполага, че именно вътрешният министър Бойко Рашков е подал сигнала до ДАНС и след като се реши обжалването му ще вземе мерки.

„Не мисля, че сме се събрали тук, за да ползваме тротоарни думи като „бухалка и изтривалка“, които се ползват от определени медии, защото КПКОНПИ не е търговски дружество. Вие току-що казахте, че една от причините населението на България да намалее с 1 милион докато съм бил главен прокурор, чак такъв грях не мога да поема. Ето, подавам си оставката и да видим какво можете“, заяви Цацаров запитан от депутат от управляващата коалиция дали комисията е „бухалка“ и, че докато бил главен прокурор населението е намаляло с 1 милион души.