Проф. Витанов със стряскаща прогноза за разпространението на К-19: Подгответе се психически!

проф. николай витанов

Математикът проф. Николай Витанов публикува във фейсбук кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 януари 2022.

„Подгответе се психически, че картата ще стане доста червена. Добрата новина е, че нищо не се е засилило към виолетовата зона. Областта, която се бе засилила най-много – Благоевград, спря движението си към виолетовата зона и тръгна назад“, пише проф. Витанов.

Ето какво прогнозира още той:

1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.
Днес цветовете на регионите остават непроменени, но това си е кратък спокоен период преди очакваното поредно почервеняване на картата.

Регион 4 (около Пловдив) е тръгнал с широки крачки към червената зона и само ниската заболеваемост в област Кърджали го спира да не влезе там. Днес обаче се очаква и това да не помогне на региона да остане в жълтата зона.

В Регион 2 (Плевен-Велико Търново – Русе) нещата са малко по-добре, в смисъл, че и горенаписаните 3 области още са в жълтата зона, но се движат към червената. С други думи, както ви писах преди около седмица – подгответе се психически, че картата ще стане доста червена.
Добрата новина е, че нищо не се е засилило към виолетовата зона. Областта, която се бе засилила най-много – Благоевград, спря движението си към виолетовата зона и тръгна назад. Вече трети ден стойностите на индексите там падат, което показва, че пожарът прегаря в тази област и с много голяма вероятност там няма да се стигне до локдаун от Етап 4.