ВМРО за новите К-19 мерки в София: Ситуацията е безкрайно и безумно шизофренна!

Карлос Контрера

Това е като да настъпваш една и съща мотика пети път. Отменете мерките срещу бизнеса и върнете децата в училище. С този призив се обърна председателят на „Патриоти за София“ и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера по време на днешната сесия на Столичния общински съвет.

А поводът е поредните антиковид мерки „на килограм“, които се предвиждат на територията на София. А те включват отново затваряне на училищата, намаляване на работното време и капацитета на работа на заведенията и др.

Контрера прочете от трибуната на СОС декларация от името на групата на ВМРО.

Ние от ВМРО сме против налагането на противоепидемични мерки на ангро и на кой когато му скимне, категоричен беше в изказването си Контрера.

Подобни мерки бяха разбираеми в началото на епидемията, когато не знаехме почти нищо и нямаше дори протокол за лечение. Но две години след началото на пандемията да прилагаме същите мерки е безумие – значи нищо не сме научили и нищо не сме разбрали, обърна внимание още председателят на „Патриоти за София“.

Ето и пълния текст на изказването:

Навлизаме в една тежка година, в която се съчетават две кризи – санитарната и енергийната. Безпрецедентно започваме годината без държавен бюджет, с увеличени в пъти цени за енергоносители и без ясна перспектива за решения за излизане от ситуацията. Общественият транспорт изпитва сериозни финансови затруднения поради спада на пътниците и високите сметки за електроенергия и природен газ. И до момента тежестта се носи от Столична община, а държавата я няма. За сметка на това налаганите от централната власт ограничения във връзка с епидемията продължават.

От днес влизат в сила поредните мерки срещу бизнеса с ясното съзнание, че те не работят и ограничаването на ресторантите, заведенията в здравен план няма да доведе до абсолютно нищо. Подобни мерки бяха разбираеми в началото на епидемията, когато не знаехме почти нищо и нямаше дори протокол за лечение. Но две години след началото на пандемията да прилагаме същите мерки е безумие – значи нищо не сме научили и нищо не сме разбрали.

Също толкова безсмислено е изпращането на учениците за пореден път пак вкъщи, на дистанционно обучение. Здравните власти отново прилагат абсолютно неработещо решение, доказано назад във времето. Това е като да настъпваш една и съща мотика пети път и да очакваш, че ще има различен резултат.

Призовавам кмета на Столична община да се противопостави на поредното затваряне на бизнеса и подмятането на децата от присъствено към дистанционно обучение. Столична община продължава да подпомага бизнеса за разлика от държавата, но не може до безкрай местната власт да търпи цялата тежест от епидемията. От „Патриоти за София“ считаме, че е крайно време местната власт в името на гражданите да се опълчи на този държавно организиран хаос.

Повтарям, че за изминалите поне шест месеца правителството и министерствата не успяха нито да внедрят и приложат адекватни механизми за компенсация, нито да гарантират нормалното функциониране на общините. Резултатите са налице – липса на бюджет, увеличение в пъти на издръжката на общините заради скъпия ток, закъсващ градски транспорт. Министър-председателят намери време да покани на срещи и да прави работни групи за борба с епидемията с отявлени антиваксъри, но няма време да изслуша и реши проблемите на общините. Ситуацията е безкрайно и безумно шизофренна.

Що касае следващите седмици – смятаме, че Столична община много сериозно следва да си преформулира приоритетите. Като наблюдаваме работата на част от администрацията и докладите, които се внасят, оставаме с впечатление, че мнозина си мислят, че ще я караме както в периода преди кризата. Това категорично няма как да стане и вече говорим за оцеляване.

В тази връзка, госпожо кмет, госпожо Фандъкова, имаме нужда от отрезвяване на част от администрацията по отношение на разходи и дейности. Ситуацията е сложна и под натиска на обстоятелствата ще трябва да има затягане на коланите и пестене на средства.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории