Тъмни страсти около милионите на тотото: Министър Руди Гела забърка кадрови и управленски хаос

радостин василев

Спорни реакции към решенията за новия Управителен съвет на тотото, споделили от спортните среди, пише „Труд”. Повод за това беше внезапната смяна на ръководството на тотализатора от страна на спортния министър Радостин Василев. Много от тях допуснаха, че около милионите на тотото са се възбудили не много ясни страсти, свързани с тяхното управление в обществена и не до там обществена полза.

Новата власт прояви странен апетит към милионите на тотото и успя да забърка кадрови и управленски хаос дори в структурата на държавното предприятие “Български спортен тотализатор”. След като министърът на спорта Радостин Василев (ИТН) назначи без конкурс и подбор на кандидати нов управителен съвет, Софийски градски съд спря вписването на попълненията в борда на тотото.

Със заповед №РД 09-52/ 21.01.2022 г. Василев нареди да бъдат освободени членовете на сегашния управителен съвет – част от тях национали, а на тяхно място е назначил съпартийци и депутат от доскорошната си парламентарна група.

Най-странното било, че Радостин Василев маха действащото ръководство на тотото в лицето на Любомир Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов в момент, в който от там представят много добри финансови показатели за последните месеци. В момента печалбата на “Български спортен тотализатор” възлиза на 53,2 млн. лева за предходната 2021 година, а за 2020 година приходите са били 38,5 млн. лева. Специалисти констатираха, че за разлика от предходните години, за първи път в две поредни години, благодарение на добро управление, трендът на нарастване на печалбите върви в положителна посока.

Спортният министър обясни едноличното си решение да смени борда на тотото с аргумента, че така ще е “в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани със спортно министерство”. Александър Тодоров, Георгий Султанов и Росен Иванов нямат опит в тотализатора и въобще в подобна сфера, но са свързани с Радостин Василев по партийна линия.